2018. június 7., csütörtök

ORBÁN ÉPP A KERESZTÉNYDEMOKRÁCIA LÉNYEGÉT TAGADJA: AZ UGYANIS LIBERÁLIS

HVG ONLINE
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2018.06.06.


Illiberalizmus helyett kereszténydemokrácia – szóban. De mi ez valójában? Többen állítják, hogy Európában már tulajdonképpen nem is létezik a kereszténydemokrácia. Itthon pedig több egyház is figyelmeztette Orbán Viktort, hogy ne forduljon vissza a Horthy-éra felé.

A kereszténydemokrácia olyan politikai irányzat, mely a „közjót a demokrácia révén, a minden emberhez szóló evangéliumi üzenetből merített keresztény elvek szerint akarja szolgálni, legfontosabb elvei a perszonalizmus (személyesség), a szubszidiaritás (kölcsönös kisegítés) és a szolidaritás” – áll a Magyar Katolikus Lexikon fogalommeghatározásában. De nem ezért beszél mindenki a kereszténydemokráciáról, hanem azért, mert negyedik kormányzati ciklusára az illiberalizmus köpenyét erre cserélte a miniszterelnök. Május 4-i rádióinterjújában hosszan beszélt arról, hogy szerinte mi is ez.

"Mi nem vagyunk liberálisok, és nem liberális demokráciát építünk, hanem kereszténydemokráciát építünk"– mondta Orbán.
Őcsényi keresztény

A régi vágású kereszténydemokráciában a miniszterelnök szerint első helyen van az emberi méltóság, aztán a hatalmi ágak elválasztása, a szabadság pedig megfogalmazásában egy „feltétlen érték, ahol a családokat támogatjuk, mert a család is egy érték, ahol a globális ideológiákat elvetjük, mert hiszünk a nemzet fontosságában, és semmilyen nemzetek feletti üzleti vagy politikai birodalomnak nem akarunk teret engedni Magyarországon”. Meghatározásában kiemelte még a teljes foglalkoztatottságot, a női egyenjogúságot, az antiszemitizmus elleni küzdelmet, szóval Orbán szavaival ez egy „kompakt kereszténydemokrata világlátás és rendszer”.

Orbán szavai mellé nem árt odatenni a valóságot is:
- Úgy nyert választást, hogy megosztotta a társadalmat,
- Őcsényben azok mellé állt, akik kiutálták a törvényesen befogadott menekülteket és megfenyegettek egy helyi panzióst,
- a Fidesz évek óta a menekültek ellen uszít,
- egy magyar filantrópból ellenséget gyártottak,
- kiutálnák a legjobb egyetemek egyikét
- és elfogadás előtt a Stop Soros, valamint az alkotmánymódosítás – ezek után ellehetetlenülnének a menekültsegítő civil szervezetek,
- nehezebb lenne tüntetni
- és csorbítanának a bírói függetlenségen is.

Autoriter rendszert épít Orbán, ami a névazonosság ellenére távol áll a kereszténydemokráciától. Ahogy korábban írtuk, az csak a fügefalevél, ami eltakarja az illiberalizmust...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.