2018. június 5., kedd

OSZTÁLYON FELÜLI STADIONOKBÓL EGYOSZTÁLYNYIT POTTYANÓ KLUBOK, MEGÉRTE?

HVG ONLINE / VÁLLALKOZÁS
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2018.06.05.


Ez nem Felcsút vagy Mezőkövesd – panaszkodott egy fociklub elnöke, amikor a stadionépítés a padlóra küldte őket. Az NB I.-ből és az NB II.-ből is kiesett két olyan csapat, amelynél sok pénz megy el a stadionépítésre vagy -felújításra, és csak akkor kerülnek bajba, amikor focizni kell.

Közel hétmilliárd forintból épül meg őszre a Vasas új stadionja, de a csapat nem fog benne egy darabig NB I.-es meccseket játszani, mert a hétvégén kiesett az első osztályból. Az NB II.-ben aztán vendégként játszhattak volna egy olyan stadionban, amely még az övékénél is több pénzbe kerül, csakhogy a szegedi katolikus egyházmegye klubja képtelen volt bent maradni még a másodosztályban is.

Ez már az egymást követő harmadik szezon, amikor milliárdos stadionépítés után esik ki egy csapat. 2014 tavaszán Schmitt Pál átadta a 3,8 milliárd forintból megépült Pancho Arénát, Orbán Viktor ezt a díszpáholyból nézte, a második ott játszott szezon végén pedig a Felcsút kiesett. (Velük együtt búcsúzott a Békéscsaba, amelynek ugyan nem új stadionja volt, de 500 millió forintot csak rászántak a lelátó egy részének felújítására.) 2016 őszén Orbán az MTK 7,2 milliárd forintból elkészült stadionjának avatóján hallgatta végig, ahogy kifütyülik, és a szezon végén a kék-fehérek is kiestek. Idén pedig a Vasas búcsúzik az első osztálytól – ott a különbség annyi, hogy a 6,6 milliárdos stadiont még csak építik, a miniszterelnök pedig már nem szívesen megy stadionavatókra.

Lassan már meg sem lepődünk azon, hogy újra olyan csapat esik ki az NB I.-ből, amelynek épül vagy épp megépült a több milliárd forintot érő stadionja. De szó sincs arról, hogy a stadionépítés vinne el túl sok pénzt vagy épp energiát a csapatépítés elől: valójában annyi helyen épül új aréna, hogy már szinte lehetetlen volna olyan végeredményt elképzelni, amelyben ne lenne egy új stadionban játszó csapat a kiesők között. Ráadásul mivel a stadionépítés nagy részét az állam vagy az önkormányzat fizeti, nincs is értelme arról beszélni, hogy ez mennyit vesz el a klub kasszájából...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.