2018. június 25., hétfő

PUTYIN VOLT FELESÉGE MESÉS VAGYONRA TETT SZERT, AMIÓTA NEM KELL JÖVEDELEMNYILATKOZATOT TENNIE

ÁTLÁTSZÓ / OCCRP 
Szerző: OCCRP
2018.06.24.



Moszkvától húsz kilométerre fekszik a Millennium Park, fényűző dácsák és kastélyok gyűjtőhelye, az orosz elit számos tagjának lakóhelye. Az OCCRP újságírói úgy értesültek, hogy egy Ljudmila Alexandrovna Ocseretnaja nevű nő értékes földterületet vásárolt Millenium Parkban. Szinte biztos, hogy ő nem más, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök volt felesége. Ocseretnaja 2016-ban vásárolta meg a 2,4 hektáros telket a településen, majd egy évre rá el is adta, bár nem tudni, hogy pontosan mennyiért. A telek akár 384–432 millió rubelt (1,8–1,9 milliárd forintot) is érhetett. Kérdés, hogy honnan volt Ocseretnajának pénze a telekvásárlásra.

Putyinról sokan azt gondolják, hogy mesés vagyona van, ám ezt ő többször is tagadta. Az Oliver Stone-nak adott interjúban Putyin azt mondta a neki tulajdonított vagyonról: „Ostobaság. Ha igaz lenne, már régen kiderült volna.”

Putyin jövedelemnyilatkozatai valóban nem utalnak vagyonra. És úgy tűnik, hogy házasságuk 30 éve alatt Ljudmilának sem származott különösebb haszna férje politikai sikereiből.

A elnök feleségeként Ljudmilának is kötelessége volt jövedelemnyilatkozatot tenni. A legnagyobb bevétel, amelyet házasságuk során bevallott, 443 000 rubel (körülbelül 2 millió forint) volt, 2011-ben. 2012-ben – házasságuk utolsó évében – az asszony jövedelemnyilatkozatában mindössze 121 000 rubelnyi (540 000 forintnyi) jövedelem szerepelt.

Ljudmila ráadásul a válással sem szerzett jelentős vagyont: Putyin jövedelemnyilatkozata szerint minden vagyontárgy az övé maradt a válás után...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.