2018. július 30., hétfő

150 MILLIÁRD FORINTOT FIZETHETÜNK BRÜSSZELNEK, KÖZBEN GULYÁS GERGELY LESZÁMOL A "LÁZÁR-ÁRVÁKKAL"

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2018.07.30.


Nem fognak megnyílni a brüsszeli pénzcsapok pusztán attól, hogy a Miniszterelnökség a továbbiakban nem veszi igénybe Orbán Viktor miniszterelnököt is képviselő ügyvédi iroda, az SBGK vezette konzorcium szolgálatait. Brüsszeli forrásunk szerint nem is kérte az Európai Bizottság az összesen 4,8 milliárd forintos közbeszerzési és jogi tanácsadásra szóló szerződés felbontását, bár kétségtelen, hogy sokallta a feladatok kiszervezésének mértékét.

Ám nem egyedül ez a szerződés az akadálya annak, hogy dőljenek az eurók a magyar büdzsébe, amely az első hat hónapban már az egész évre tervezettnél is nagyobb, több mint 1400 milliárd forint hiánynál tartott. Ebből majdnem ezer milliárdos rést az okozott, hogy az uniós támogatásokat a magyar költségvetésből előlegezték meg.

Mint megírtuk, az Európai Bizottság ellenőrei tavaly novemberben a magyar közbeszerzés ellenőrzés hatékonyságát vizsgálták, és lesújtó eredményt hoztak ki. A 29 projektből összeválogatott mintában 24 súlyos hibát leltek, vagyis megbízhatatlannak találták az uniós kasszából kapott támogatások elköltésének ellenőrzési rendszerét, beleértve a csúcsszervet, a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztályát. A magyarországi közbeszerzés ellenőrzés lényegében megbukott, a legrosszabbnál csak eggyel jobb, hármas osztályzatot kapott, ami azt jelenti, éppen csak működik a rendszer, komoly javításra szorul. Ezt kéri Brüsszel, nem csupán a külső tanácsadás teljes megszüntetését.

A hármas osztályzat következménye az uniós gyakorlat szerint „horizontális felfüggesztés” is lehet, amikor leállítják valamennyi operatív program pénzátutalását. Úgy tudjuk azonban,
az Európai Bizottságnak nem célja a pénzcsapok teljes elzárása.

Pénzügyi korrekciónak nevezett büntetésként támogatásmegvonást ajánlott, aminek kiszámítására két lehetőségből választhat a magyar kormány:

- A 2015. november és 2017 között a közbeszerzési ellenőrzésen átment összes projektet vizsgálják át a magyar hatóságok, és alkalmazzák a kiválasztott 29 mintában talált hibákra megállapított egyedi támogatásmegvonásokat. (A rostán fennakadt projekteknél 5 és 100 százalék közötti levonást javasoltak az auditorok.)
- Hagyják a projektenkénti vizsgálatot, és a mintában megállapított átlagos támogatásmegvonás alapján 10,64 százalékos átalánybüntetést alkalmaznak.

Becslések szerint durván 1500 milliárd forintnyi projektről van szó, ebből az átalánybírság tehát 150 milliárd forintnál kicsit több lehet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.