2018. július 14., szombat

A KEMÉNYKEDÉS NEM HASZNÁL, CSAK ALÁMERÜLNEK ÉS ELVESZTIK A TÚLÉLÉS ESÉLYÉT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2018.07.14.


Az utcán élők problémáit nem oldja meg, így csak vegzálására lesz alkalmas a közterület életmódszerű használatát tiltó új törvény. Több férőhely kellene a szállókon, fizetett szállás vagy éppen albérlet, de a kormánypártok erre nem gondolnak.

- A hetvenes években az akkori hatalom a hippinek becézett csöveseket kergette, az is teljesen eredménytelen volt - hozta fel az egykori fiatalságából vett példát Scheider Lajos Miklós, volt taxisofőr, aki évek óta szállókon él hajléktalanként. - Anno akit elkaptak és levágták a haját, az nemsokára újra a téren volt és visszanövesztette a sörényt - mondta. Szerinte ugyanilyen értelmetlen az, ami a mostani hatalom művel hajléktalanügyben: aki nem akar bemenni a szállóra, az akkor sem fog, ha éppen börtönnel fenyegetik.

Márpedig úgy tűnik, a kormány egy évvel az önkormányzati választások előtt mindent megtesz, hogy – feltehetően felmérések alapján, engedve a közhangulatnak – látványosan vegzálja az utcára kényszerülőket. Nemrég a Fidesz egyik leggazdagabb képviselőjének, Bajkai Istvánnak a javaslatára vésték az alkotmányba az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát, csütörtökön pedig a parlament törvényhozási bizottságban elfogadták a szabálysértési törvény módosító-javaslatait is. Ennek alapján a rendőröknek kötelessége lesz szabálysértési eljárást indítani „a közterületeken élők” ellen. Akit az utcán találnak és nem akar hajléktalanszállóra menni, azt figyelmeztetik, és erről jegyzőkönyvet vesznek fel. A hatóságok listát is vezetnek majd: ha 90 nap alatt összejön három figyelmeztetés, akkor a negyedik alkalommal már szabálysértési eljárás indul, a hajléktalant pedig közmunkára kötelezik, vagy le kell, hogy ülje a büntetését.

- És a börtönből hova megy? Ide vissza a térre - mondják a Blaha Lujza téren, ahol a hajléktalanok elmondásából kiderül: hazugságnak tartják, amit a kormánypárt harsog, miszerint bőven lenne hely a hajléktalanszállókon. Azok ugyanis - álláspontjuk szerint - dugig vannak. A Blahán éjszakázók elmeséltek egy március környéki razziát, amikor nagy dérrel-dúrral megjelentek a téren azzal, hogy mindenkinek be kell mennie a szállóra. Majd némi telefonálgatás után kiderült, hogy sehol sem volt hely. „Végül a rendőrök kértek bocsánatot amiért felébresztettek” - mondta egy hajléktalan, mintegy illusztrálásául annak amit több helyen is hallottunk és láttunk: az utcai rendőrök nagyon is tisztában vannak a realitásokkal, így legtöbbször emberségesen járnak el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.