2018. július 1., vasárnap

KORMÁNY-KEDVENC BESZÁLLÍTÓ A VÁDLOTTAK PADJÁN, TIBORCZ-TÖBBSÉG A MILLIÁRDOS INGATLANCÉGBEN

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ 
/ HETI LAPSZEMLE
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.06.30.


444: az ügyészség börtönbe küldené Kuna Tibort

Kuna Tibor csökkenteni akarta a Young and Partners nevű cégét terhelő adókötelezettséget, ezért megállapodtak, hogy fiktív számlákat vásárol V. Attila első rendű vádlott hálózatától. A bűnszervezetben résztvevő cégek a Kuna által kért összegben és időpontra kiállították a számlákat, Kuna utalt, majd néhány napon belül vissza is kapta a pénzt, miután levontak 9 százalék jutalékot a “szolgáltatásért”. Kuna aztán ezeket a fiktív számlákat arra használta, hogy csökkentse a vállalkozása által fizetendő adó összegét. Lényegében ezzel, azaz különösen nagy vagyon hátrányt okozó költségvetési csalással vádolja a Fővárosi Főügyészség Kuna Tibort, a kormány milliárdos megbízásokkal kitömött kedvenc kommunikációs vállalkozóját. A májusi vádemelés előtt egy héttel váratlanul felmondta Kunék (és egy másik vállalkozás) szerződéseit a Rogán Antal propaganda-minisztériuma alá rendelt Nemzeti Kommunikációs Hivatal. A hivatalos indoklás szerint a közbeszerzési szabályokat sértették. Csak 2017-ben az adócsalási ügyben előkerült Kuna-cég, a Young and Partners 7,5 milliárd forintos árbevétel mellett 1,2 milliárd forintos profitot termelt. Az ügyészek szerint Kuna összesen 245 millió forint hamis számlát fogadott be, ezzel 52 milliós kárt okozott a költségvetésnek.

G7: Ismeretlen hitelezők pénzelik a képviselőket

Több mint háromszáz millió forinttal tartoznak ismeretlen magánszemélyeknek az országgyűlési képviselők. Ezt onnan lehet tudni, hogy a megválasztott politikusok vagyonnyilatkozatában van egy rubrika, ahová a magánszemély felé fennálló adósságot kell feltüntetni. Azt viszont már nem kell megmondani, hogy kitől származik a pénz, így azt sem lehet tudni, hogy miért és mennyi időre adtak kölcsön a képviselőknek. A magánkölcsön intézménye sok esetben a pénzmosás egy fajtája, ami arra szolgálhat, hogy leplezze a megmagyarázhatatlan gazdagodást. Az ismerősöknek tartozó képviselők négyötöde a Fideszes vagy KDNP-s politikus. Tavalyelőtt még valamivel több, mint 341 millió volt az össztartozás, ez tavalyra 352 millióra nőtt, majd idén nyárra 323 millió forintra mérséklődött. A 2017-es toplistát Szathmáry Kristóf vezeti 34 millió forinttal, őt követi Lázár János (32 millió) és Szijjártó Péter (30 millió). Rogán Antal (18,2 millió) hatodik helyezett. Az első 10-be egyetlen ellenzéki került be, az MSZP-s Velez Árpád (17 millió).
Direkt36: Tiborcz-többség a BDPST-ben

Néhány nappal ezelőtt érkezett a cégbíróságra egy irat, amelyben Tiborcz István bejelentette, hogy minősített többséget szerzett a BDPST Zrt. nevű ingatlanos cégben. A miniszterelnök veje már eddig is tulajdonos volt a társaságban, de májusban megvásárolta régi üzlettársa, Hamar Endre részvényeit. A „minősített többség” megfogalmazás a jogszabályok szerint azt jelenti, hogy legalább a cég 75 százaléka az övé. A dokumentumban nem szerepel, hogy Tiborcz mennyit fizetett a részvényekért. A céghez tartozik a turai kastély, a Ranolder-villa Badacsonyban, a Mahart-ház nevű, Pesti Vigadó melletti palota, egy palotaszint az Andrássy úton, és egy 2000 négyzetméteres orbánhegyi telek. Eszközállománya több mint 5 milliárd forint volt, és 4,1 milliárd forintnyi adózott nyereséget ért el tavaly.

24: Mészáros értékes budai irodaházat szerzett

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Diófa Alapkezelő megvásárolja az egyik legnívósabb budapesti irodaházat, az Alkotás Pointot, ezt jelentették be a Gazdasági Versenyhivatalhoz. Az Alkotás Point a Déli pályaudvartól nem messze, az Alkotás út, Csörsz utca, Győri út által határolva található. A modern A kategóriás, hétszintes, három szárnyból álló épület több mint 20 ezer négyzetméternyi irodát foglal magában. Az alapkezelő idén év elején került a Magyar Takarékszövetkezeti Bank tulajdonába, de 2017 nyarán Mészáros másik érdekeltsége, a Konzum Nyrt. vette át a Diófa egy másik ingatlanalapját. Ezen keresztül pedig hozzájutott az akkori FHB, ma már Takarék Kereskedelmi Bank Üllői úti központi épületéhez, a balatonalmádi Yacht Campinghez, egy összességében 6,3 hektáros, fejlesztés előtt álló területhez Budakeszin, illetve egy összesen 6,4 hektáros ingatlanhoz Balatonalmádi központjában.

Szegedma: lemond a szegedi EHÖK-elnök

Lemond az egyetem hallgatói önkormányzatának (SZTE EHÖK) elnöki posztját 2007 óta betöltő Török Márk. Török Márkot felügyelő bizottsági tagnak választották meg, így összeférhetetlenség miatt nem lehet tovább az EHÖK elnöke. Tisztségét Papp Viola veszi át. A felsőoktatási törvényt 2015-ben módosították úgy, hogy hallgatói önkormányzati elnöki mandátum csak legfeljebb 4 évig tarthat. Emiatt Török 15-ös, a 16-os és a 17-es megválasztása kapcsán is bírósági eljárás indult, melyek közül kettőt elbukott, azonban idén az alkotmánybíróság előtt folytatódtak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.