2018. július 11., szerda

MEKKORA LEHET A DRÁGULÁS? - A SZAKÉRTŐK TÖBBSÉGE IGYEKSZIK OPTIMISTA LENNI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: az Én Pénzem
2018.07.11.


Júniusban a frissen közzétett adatok szerint már megérkezett a 3 százalék feletti infláció. A következő havi várható adatokkal kapcsolatban eltérőek a várakozások. A jegybank szerint működik a „mérsékelt importárak árleszorító hatása”, más viszont a gyenge forintot árfelhajtónak tartja.

A KSH közzétette, hogy 2018. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az élelmiszerek ára ennél ütemesebben, 3,4 százalékkal nőtt. Ezen belül a vaj, vajkrém 12,2, a száraztészta 11,2, a tojás 10,1, a tejtermékek 9,0, a liszt 5,1, a baromfihús 4,6 százalékkal drágult. Érdemes még kiemelni, hogy az üzemanyagok (benzin és dízel) 15 százalékkal kerülnek többe.

Utóbbi önmagában is megemelheti az árszínvonalat, de a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – mint az inflációs jelentésükből kiderül – nem aggódik (ugyanezt korábban elmondhattuk a forint gyengülésével kapcsolatban is). Prognózisa szerint az infláció az olajár emelkedésének hatására átmenetileg enyhén meghaladja a 3 százalékot, de csak 2019 közepére „éri el fenntarthatóan a 3 százalékos célt”.

A kormány azzal számolt, hogy az év egészében 3 százalék körüli infláció valósulhat meg - így kommentálta Varga Mihály újságírói kérdésre a legújabb inflációs adatokat. Mint a jegybanki jelentésben leszögezik: az iparcikkek szezonálisan igazított árai az előző hónaphoz képest csökkentek. A termékkörön belül a tartós – elsősorban a televízió – és a nem tartós iparcikkek ára is mérséklődött. A termékkör árazását a jegybank szerint a „mérsékelt importárak árleszorító hatása, valamint a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakította”. Hangsúlyozzák még, hogy a lakosság inflációs várakozásai továbbra is visszafogottak. (Érdekes módon mi valahogy nem azokkal találkozunk, akik így gondolják.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.