2018. július 6., péntek

MERKEL KONTRA ORBÁN: BERLINBEN A HUMÁNUM CSAPOTT ÖSSZE A SZÁMÍTÓ KŐSZÍVŰSÉGGEL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző SZELESTEY
2018.07.06.


- Élesen összecsapott a német és a magyar miniszterelnök, de Merkel a CSU-val kötött alku miatt nem léphet túl Orbánon

- A magyar kormány az idetelepült német cégekkel zsarolja Berlint?

- A Le Monde szerint Orbán Viktor már az európai jobboldalnak is elő akarja írni a kötelező haladási irányt

New York Times

A lap úgy kommentálja a tegnapi Merkel-Orbán-, illetve Kurz-Seehofer-találkozót, hogy Európában a bevándorlás visszaszorítása ütközik az alapelvekkel. A tét az, hogy maradhatnak-e a nyitott határok úgy, hogy közben garantálni lehet az emberek számára a biztonság és az identitás érzetét. Kurz erre úgy válaszolt a német belügyminiszterrel folytatott tárgyalás után, hogy a szabad belső mozgás csak akkor maradhat fenn, ha működnek a külső határok. Csak éppen a menekülthajók visszafordítása erkölcsi és jogi kérdéseket vet fel. Gerald Knaus, a berlini Európai Stratégiai Kezdeményezés nevű kutató intézet vezetője ezt úgy fogalmazza meg, hogy mindez Európa nevében történik, ám ez már egy nagyon más Európa. Ráadásul az is sérti a nemzetközi szabályokat, ha visszaküldik a menedékkérőket olyan államokba, ahol káosz van, illetve amelyek veszélyesnek minősülnek.

Hivatalos becslések szerint hetente 3-600 migráns lépi át a német határt, kb. a felüket valahol másutt már regisztrálták az út során. Még Seehofer is elismerte, hogy napjában mindössze öt olyan emberrel kell számolni, akinek az ügyét a határon kellene kivizsgálni. Ám Kurz és a környező államok populistái azzal érvelnek, hogy bármikor beindulhat egy új hullám, azért azonnal szigorítani kell a külső védvonal őrizetén. A dilemma jól kirajzolódott Berlinben, ahol Merkel arról beszélt, hogy a határok védelme nem jelentheti a bajban lévők elutasítását. Ezzel szemben Orbán megismételte, hogy stratégiai célként Magyarország meg akarja oltalmazni Európát. Kurz pedig kijelentette, hogy minden nemzedéknek jobbá kell tennie a földrészt. Azt azonban mindenki döntse el saját maga, hogy ez netán nem a felismerhetetlenségig változtatja-e meg az EU-t?

Daily Telegraph

Hogy milyen mély a megosztottság az unión belül a menedékpolitika ügyében, az jól kirajzolódott Berlinben Merkel és Orbán tárgyalásain. A házigazda igyekezett, hogy a lehető legdiplomatikusabb legyen, de nem titkolta, hogy a migrációt teljesen eltérően ítélik meg. Orbán már sokkal egyértelműbbnek bizonyult. Arról beszélt, hogy ők ketten másként látják a világot, de ettől még közös megoldásra törekszenek. A magyar miniszterelnök vezeti a közép-európai államokat, amelyek semmilyen kvótát nem fogadnak el. Egyben pedig lezárta a déli határt. Ez utóbbira hivatkozva mondta azt tegnap, hogy Magyarország hatalmas terhet vesz le Németország vállairól. A vendéglátó ehhez képest arra mutatott rá, hogy sosem szabad elfelejteni: akik jönnek, azok emberek, vagyis itt az alapvető humanitásról van szó.

BBC

A német és a magyar miniszterelnök összecsapott az emberség ügyében. A kancellár megdorgálta vendégét, mondván, hogy nem szabad megfeledkezni arról: itt emberekről van szó. A berlini sajtóértekezleten rámutatott, hogy ha Európa meg akarja őrizni a lelkét, akkor nem fordíthatja el a fejét az emberi szenvedés láttán. Orbán azonban azt közölte, hogy az a humánus eljárás, ha lezárják a határokat és segítenek azoknak az államoknak, ahonnan a migránsok jönnek. A két vezető megtestesíti az uniós törésvonalat. A házigazda elismerte, hogy őrizni kell a külső határokat, de Európa nem válhat erőddé. A vendég ugyanakkor azt hangoztatta, hogy nem szabad bátorítani mindazokat, akik Afrikában, illetve Ázsiában foglalkoznak a migráció gondolatával. Nem szabad beengedni azokat, akik magukkal hozzák a problémákat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.