2018. július 17., kedd

NYILVÁNOS KIVÉGZÉS MÁSFÉL ÉVENTE. MITŐL FÉLNEK A NEMZETI NAGYTŐKÉSEK?

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.07.17.


Érzékelhető az aggodalom a B-kategóriás nemzeti nagytőkések között most, hogy sorra dőlnek ki a csatasorból a közelmúlt kegyeltjei. Kuna Tibor járt a legrosszabbul, rá börtönt kér az ügyészség. Az új sztár, Balásy Gyula fivérének cégében pedig megjelent Nyerges Zsolt, ami, ha Simicskát kérdezzük, nem sok jóval kecsegtet.

Aktív volt a tavasz-kora nyár az idén Nyerges Zsoltnak. Júniusban (nem világos, hogy közvetlenül vagy érdekeltségei útján) Simicska Lajos cégbirodalmát vásárolta föl. De előtte, májusban átvette az Visioners Zrt. egyszemélyes részvényesétől, Balásy Bulcsútól a cég tulajdonának 70 százalékos többségét.

A Visioners fő tevékenysége ugyan ingatlankezelés, jelentősnek tűnnek ugyanakkor a céges befektetések is. Hozzá tartozik egyebek mellett a Fornax számítástechnikai cégcsoport.

Balásy Bulcsú a viszonylag új kormánykedvenc reklámvállalkozó, Balásy Gyula féltestvére. Balásy Gyulának annyira felfutott újabban, hogy májusban már ő kapta a „nemzeti nagytőkések” közbeszerzési versenyében a Duna aszfaltos Szíjj László után a második lett a hozzá kötődő összesen közel 10 milliárd forintos megbízásokkal.

Balásy Gyula csillaga 2016 óta, a korábbi PR-ipari sztárok, a Rogán-szomszéd Csetényi Csaba és csapata, valamit az Isten segítségével közbeszerző Kuna Tibor háttérbe szorulásával párhuzamosan ível fölfele. Cégei az első úgynevezett nemzeti konzultációtól fogva dolgoznak a NER-nek, de sokáig csak egy fogaskerék volt a gépezetben. Az Index portrécikke Rogán Antalt mondta a legfőbb kormányzati mentorának.

Csakhogy Rogánt tudtuk Csetényiének is, ez tehát legfeljebb ideiglenes biztonságot jelenthet. Ráadásul, ha hihetünk az eléggé életszerű mondásoknak, miszerint a Simicska-Nyerges megállapodásban Nyerges a miniszterelnök érdekeit képviselte, akkor a Balásy-család részleges Fonax-eladása is túlmutat a mindennapi üzleti akvizíción.

Biztosíték? Földesúri jog érvényesítése? – ezt még informátoraink is csak találgatják. Viszont pár héttel a Fornax-tulajdonos Visioners 70 százalékának eladása után a szintén Visioners-érdekelstég Fornax ICT Kft. sikerrel szerepelt a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság összesen 28 milliárdos pályázatán: más győztesekkel együtt szoftverbeszerzési keret-megállapodást köthetnek.

Na de mi zajlik a színfalak mögött, hogy sok-sok év nyugalom után újabban kb évente-másfél évente leszámolnak az addigi kegyeltekkel? Már azon túl micsoda, hogy komolyan veendő ellenzék hiányában a fideszes vezérkar pont ráér egymással (és egymás holdudvarával) leszámolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.