2018. július 17., kedd

OTTHON KINEVETTEK: TANULNI ENNYI IDŐSEN?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Mária
2018.07.17.


Mária pokolban töltött két évéről és a kilábalásról már olvashattatok itt a blogon, most következzen az akkor beígért folyatás, nem kevés tanulsággal. Például arról, hogy miközben például Nagy-Britanniában kifejezetten támogatják az 50 fölöttiek tanulását, addig Magyarországon… na, rögtön kiderül!

„Először is köszönöm a biztató kommenteket, ami rám is fér, mert most készülök az anatómiavizsgámra.

De haladjunk sorrendben! Tehát a főnökeim elé álltam és elmondtam nekik, nővér szeretnék lenni, és a cégen belül milyen lehetőségek vannak arra, hogy megszerezzem a diplomát.

Mivel Angliában is nagy a nővérhiány, több formát is támogatnak a továbbtanuláshoz. Amit nekem ajánlottak, az az egyetemi tanulás és munka elegye.

Heti egy nap az egyetemen, négy nap munkában. A tandíjat a cég állja, és persze kapom a teljes fizetésemet. Így a szokásos 3 év helyett ugyan 4 év alatt kapom meg a diplomát, de a „főállású” tanulást nem engedhetem meg magamnak.

Itt ugyan nagyon nagyvonalú a támogatási rendszer a diákoknak, de a magas tandíjat, és a támogatást egyszer csak vissza kell fizetni.

Én is keresztül mentem a felvételi folyamaton. Angol nyelvből és matematikából kellett felvételizni. Aztán jött az egyéni elbeszélgetés, és már bent is voltam az egyetemen!

Miért Angliában?

Szívesen írok az iskoláról, a követelményekről, és hogy milyen érzés újra iskolapadban ülni, de kezdjük azzal, hogy miért Angliában és miért nem otthon szereztem meg a képesítést.

Már kb. 2 éve tudom, ahhoz, hogy előrelépjek, kell egészségügyi végzettség. Tehát logikusnak tűnt, hogy otthon szerezzem meg. (Egy kis áthidaló vizsgával elfogadják a magyar Egészségügyi Főiskola diplomáját.)

Akkor még nagyon féltem a nyelvi korlátoktól. Butaság volt, nincs komolyabb bajom a nyelvvel. Írtam a magyar főiskolákra, felnőttképzésekre, sőt telefonáltam is.

A lényeg, hogy vagy nem válaszoltak, vagy kinevettek, hogy mégis mit képzelek, ebben a korban tanulni, főiskolára járni???! Pedig fizetős diák lettem volna. De nem és nem kellettem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.