2018. július 8., vasárnap

SZABÓ MAGDA AZÉRT NEM VÁLLALT GYEREKET, MERT NEM AKART A RENDSZER TÚSZA LENNI

KÖNYVESBLOG
Szerző: FORGÁCS KINGA
2018.07.06.



Ahogy a legtöbb magyar írónak és költőnek, úgy Szabó Magdának is vannak olyan lappangó írásai, amiket nem ismerünk, mert mindeddig nem jelentek meg kötetben. Amellett, hogy a hagyatékában is lehetnek még olyan kéziratok, amiket nem látott a nagyközönség, sok olyan szöveg is van, amelyek eredetileg különböző időszaki kiadványokban – például a Nők Lapjában vagy az Élet és Irodalomban – jelentek meg. Ezeket a feledésbe merült írásokat kezdte el összegyűjteni és kiadni Urbán László irodalomtörténész.

A Nekem a titok kell című kötetbe eddig ismeretlen novellák, tárcák, vallomások és korai versek is bekerültek, amelyekből Szabó Magdának olyan oldalait is megismerhetjük, amik korábban kevésbé voltak előtérben. Például kiderül, hogyan szerette volna megreformálni az oktatást, milyennek látta a szocialista brigádok életét, vagy hogy miért nem vállalt soha gyereket. Néhány szövegben felfedezhetjük későbbi műveinek – például az Ókútnak – az előzményét is, levelezéséből és interjúiból pedig azt is megtudhatjuk, hogy milyen személyes gondokkal küzdött idősebb korában. A felfedezett kincsekről Urbán Lászlót, a könyv szerkesztőjét kérdeztük, aki azt is elárulta, hogy a közeljövőben folytatása is meg fog jelenni a kötetnek.

Hogyan talált rá Szabó Magda eddig kiadatlan írásaira?

Az első kötetben húsz évnyi gyűjtés munkája van benne. Én magam is debreceni vagyok, ismertem Szabó Magda nénit, de akkoriban valahogy nem fogott meg, pedig kétszer is voltam író-olvasó találkozóján. Aztán olvastam a Nők Lapjában egy nagyon szép novelláját, amire rávetettem magam. Elkezdtem gyűjteni az írásait a régi időszaki kiadványokból és rengeteg izgalmas szöveget találtam. Például kiderült, hogy már egészen fiatalon is publikált, 16-17 évesen a Kisdednevelésben jelentek meg pedagógiai témájú szösszenetei...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.