2018. július 11., szerda

TRUMP A VÁMOKKAL NEKIESETT A VILÁGNAK

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.07.11.


Őrült kapkodás, ami mindenkinek fáj majd, vagy Amerika időben odacsap, hogy senki se nőjön a fejére? Van rendszer a nagyhangú nyilatkozatok mögött? Ez most a legizgalmasabb kérdés a világban.
- Az USA 25 százalékos büntetővámot vetett ki 34 milliárd dollár értékű kínai árura múlt pénteken, és augusztusban további 16 milliárdnyira is kivet.

- Kína ugyanekkora értékben vámolja az amerikai termékeket.

- Az USA büntetővámot tett idén még a mosógépekre, a napelemekre, az acélra és az alumíniumra is, és hamarosan keményen megvámolja az európai autókat is.

- Ez teljes fordulat az elmúlt 70 év amerikai politikájához képest, ami eddig a szabadkereskedelem nagyszerűségét hirdette.

- Sokak szerint Trump megőrült, vagy direkt gyengíti a saját országát. Ám az is lehet, hogy az új politika mögött valódi megfontolás van: addig kell gyengíteni Kínát és az EU-t, amíg nem lesznek túl erősek Amerika mellett.

Donald Trump nemzetközi politikája teljes fordulatot vett attól, amit a második világháború óta az USA képviselt. Ennek politikai vonatkozásairól itt már írtunk részletesen, a lényeg az, hogy Trump egymás után mondja fel azokat a megállapodásokat, amelyek alapján nemzetközi intézmények és a nemzetközi jog simítják el az országok közti konfliktusokat. Ez a nemzetközi rendszer a világkereskedelmen alapult, és az USA eddig azon dolgozott, hogy minél kevesebb gátja legyen a globális kereskedelemnek.

Most viszont kéthavonta jelent be új büntetővámokat az amerikai kormány, amire válaszul a többi ország is vámokat emel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.