2018. augusztus 13., hétfő

A KÜLFÖLDI ÖNKÉNTESSÉG SÖTÉT OLDALA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Péter
2018.08.13.



Ha az ember szívesen kipróbálná magát külföldön, akkor jó választás lehet az önkénteskedés, ami már sokaknak bejött. Persze mint mindig, akad olyan is, akinek nem volt olyan jó élmény. Most egy ilyen beszámoló következik Pétertől, elöljáróban csak annyit hangsúlyoznék, hogy ez egy ember története, és természetesen várom a pozitív töltetű írásokat is.

„Mostanában eltűntek az EVS (= Európai Önkéntes Szolgálat) beszámolók a netről. Az én EVS beszámolómban lesznek negatív tapasztalatok is. Negatív tapasztalatokat meg pláne nem találni sehol a neten.

Pedig jó lenne, ha tudnának ezekről az EVS-re jelentkezők. Mert a marketing miatt eléggé felfújják az egészet, aztán ezért vannak a pofára esések. Nekem az EVS-ről mindig a Szex, csajok, Ibiza című film jut eszembe. Elmennek Ibizára animátori munkára mert kecsegtető az ajánlat, aztán a helyszínen megtörténik a pofára esés meg a szívatás.

Pontosan ugyanilyen az EVS is. 2014 előtt volt jó az EVS, akkor még nem voltak ilyen elvárások, mint most. Leginkább gazdag egyetemistáknak van több esélyük kijutni most már.

Régebben könnyen kijuthatott bárki mindenféle elvárások nélkül. Hivatalosan nincsenek feltételek, de elvárások vannak. Az is egy nagy marketing, hogy ingyen van minden. Nem, nincs ingyen, nagyon sok mindenért fizetni kell. Például ha egy távolabbi országba megy valaki, akkor nem fizetik az utazását, mert többe kerül mint amennyit az EU kifizet.

2015-ben voltam rövidtávú evs-en, nem akartam rögtön hossztávúval kezdeni. Ismerős ajánlott be, aránylag könnyen ment a jelentkezés, máshova nem is jelentkeztem. Nem is volt semmi probléma a rövidtávúval, csak annyi, hogy kevés volt a pénz, amit kaptunk.

Hetente kaptunk pénzt. Volt, hogy hétvégén nem tudtunk mit enni, mert nem volt rá pénzünk. Akik gazdagabb országból jöttek, azok könnyen feltalálták magukat, utazgattak szabadidőben. Mi nekünk pénz nélkül a szálláson kellett feltalálnunk magunkat...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.