2018. augusztus 16., csütörtök

AZ A LÁZÁR JÁNOS LETT A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁÉRT FELELŐS BIZTOS, AKI NYAKIG BENNE VAN A DOHÁNYLOBBI ZSEBÉBEN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.08.16.


Hatékonyan fogja visszaszorítani a dohányzást, az biztos!

Lázár János gyakorlatilag a dohánylobbit képviselte a kormányban, amíg miniszter volt: ő hozta tető alá a trafiktörvényt, méghozzá egy közeli barátjával, „társadalmi egyeztetés” keretében, aki akkor éppen a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének elnöke és a Continental dohányipari vállalt vezetője volt. Most pont Lázárra eset a választás, hogy visszaszorítsa a dohányzást.

A trafikok államosításának egyik legnagyobb nyertese a hódmezővásárhelyi érdekeltséggel is rendelkező Continental és annak vezetője, Sánta János volt, aki kezdettől fogva együttműködött a kormánnyal a trafiktörvény kialakításában. Annyira, hogy állítólag az ő gépén írták a törvényt; sőt, annak elfogadásakor ő volt a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének elnöke. A koncessziókat úgy osztották ki, hogy a Continental és Sántáék több területen is degeszre keresték magukat a dohánypiac újrarendezésén.

A botrányt az robbantotta ki különösen, hogy a javaslat egy Uniónak elküldött verzióját egyenesen egy "Sánta János" névvel regisztrált gépen hozták létre, később a törvényt jegyző Lázár is elismerte, a törvényjavaslat megalkotásában szerepe volt a Continental Dohányipari Zrt.-nek. (Bár Sánta tagadta, hogy ő írta volna a törvényt.) Sánta Jánosról Lázár akkor azt mondta, tíz éve ismeri őt, és ugyanennyi ideje kéri ki a véleményét, ez a társadalmi egyeztetés része.

Lázár János annak idején 3 indokot mondott a dohány-kiskereskedelmet újraszabályozó indítvány megszületésére:
1. hogy megnehezítse a fiatalok cigarettához jutását,
2. az 500 milliárd forintos dohány-kiskereskedelem haszna magyar családokhoz kerüljön,
3. és támogassa a magyar dohány-előállítókat.

Mindez teljesült is, igazi magyar családok, Fidesz-közeliek kerültek remek pozícióba és csökkent is valamelyest a dohányosok aránya...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.