2018. augusztus 13., hétfő

GURADIAN: A FELBÁTORODOTT ORBÁN VIKTOR LECSAP - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.08.13.



- Az EU kérdőre akarja vonni azokat a tagállamokat, amelyek az anyagi haszon reményében magasról tesznek a betelepedési programokkal kapcsolatos biztonsági aggályokra

- A migránskérdésben a magyar és a lengyel hozzáállás sérti az uniós alapszerződések betűjét és szellemét

- Orbán a Simicska-sajtó bedarálásával jó időre fel akarja számolni minden ellenállás lehetőségét a médiában, a CEU esetleges kipaterolásával pedig Sorosra igyekszik csapást mérni

FT

A Bizottság igazságügy biztosa megerősítette, hogy a körmére akarnak nézni annak a 8 tagállamnak, köztük Magyarországnak, amely pénzért ad állampolgárságot, illetve tartózkodási engedélyt tehetős külföldieknek. Jourová hozzátette, hogy hamarosan igen alapos vizsgálat indul az ügyben, különösen, mivel Brüsszel igencsak aggasztja a pénzmosás és a korrupció. Külön is megemlítette, hogy oroszok, akik addig többnyire középkáderként dolgoztak, hirtelen annyi pénzt tudnak felmutatni, amennyivel simán állampolgárságot vesznek Máltán.

Mint mondta, természetesen minden tag saját maga határozhatja meg, hogy kik lehetnek a polgárai, ám a Bizottság ősszel letesz egy jelentést arról, hogy egyes kormányok nem vizsgálják meg kellő alapossággal a jelentkezőket és gazdagságuk forrását. Máltán ilyen módon 4 év alatt több mint 700-an éltek a lehetőséggel és ez 590 millió eurót hozott az ország konyhájára. Jourová viszont azt hangsúlyozza, hogy távol kell tartani a bűnözőket. Egyúttal jelezte, hogy az eddiginél gyorsabban frissítik a feketelistát azokról az államokról, amelyeknél nagy a pénzmosás kockázata. Oroszország pl. jelenleg nem szerepel a felsorolásban.

Süddeutsche Zeitung

A kommentár szerint a német kancellár örvendetes egyértelműséggel nyilvánította ki, hogy véget ért a dublini rendszer, ám az arra hajlandó államoknak irányt kell mutatniuk az uniós menedékpolitika megújítására. Ugyanis a menekültek nagy száma miatt immár nem lehet magukra hagyni azokat a peremállamokat, ahol ezek az emberek először teszik a lábukat az EU földjére. Ezért jelentette ki Merkel a hét végén Spanyolországban, hogy Dublint nem alkalmazzák többé, mert nem működik. De azt is megismételte, hogy minden tagállamnak igazságosan ki kell vennie részét a menedékkérők ellátásából. A gond csupán ott van, hogy az olyanok, mint Lengyelország és Magyarország, kivonják magukat ebből a felelősségből. Ők ketten leengedik a sorompót. Elutasításuk sérti az Európai szerződések szellemét és betűjét, figyelmen kívül hagyja az emberséget, mármint hogy segítséget kell nyújtani a bajbajutottaknak, szolidaritást kell tanúsítani.

Ez a hozzáállás hosszú távon kihat az unióra, várhatóan ahhoz vezet, hogy kialakul a mag-Európa, a nacionalista államok nélkül. De az még csak sokára lesz, ezért az arra kész országoknak cselekedniük kell. Ám a földrész nem tud és nem is akar mindenkit befogadni. Az elmúlt években látni lehetett, mi történik, ha egyes társadalmakat túl nagy feladata elé állítanak, vagy legalábbis ha azokban ilyen érzés alakul ki. Akkor indul be a rasszizmus, a radikalizmus, a nacionalizmus. Akkor válik szét a kontinens. Ezt szem előtt kell tartani, amikor a megoldást keresik a menekültkérdésben. Jó tervből nincs hiány és ha Merkelnek és a többieknek sikerül gyorsan haladniuk ezen az úton, akkor a sikerek már az EP-választás előtt jelentkeznek. És a menedékpolitika akár még Európa megerősítéséhez is vezethet, mármint azon a részen, amelyik hajlandó vállalni a rá háruló felelősséget.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.