2018. augusztus 9., csütörtök

HADHÁZY: ELMUTYIZHATTA A BME A PETŐ INTÉZET SPECIÁLIS BÚTORAINAK KIFEJLESZTÉSÉRE KAPOTT ÁLLAMI TÁMOGATÁST

ÁTLÁTSZÓ / KORRUPCIÓINFÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.08.09.


Fiktív szerződéssel kapott 3,6 millió forintot a Pető András Főiskola egyik korábbi vezetője a BME akkori kancellárjától, a májusban lemondott Barta-Eke Gyulától. A pénz a Pető intézetes gyerekek bútorainak árából való, Palkovics László emberminiszter még államtitkárként tudott az utalásról – ezt írták BME-s oktatók Hadházy Ákos országgyűlési képviselőnek. Hadházy megpróbált utána járni az esetnek, amit megtudott, Korrupcióinfón ismertette.

A BME gépészmérnöki kara dolgozói azon háborodtak fel, hogy 2016-ban felkérte néhányukat az egyetem, fejlesszenek ki és gyártsanak le speciális, fejlesztő kisbútorokat a Nemzetközi Pető Intézet (jelenleg a Semmelweis Egyetem egyik kara) részére. Ezt, a levelükben leírtak szerint el is végezték társadalmi munkában, hallgatókat is bevonva, a nemes cél érdekében nem is reméltek ellenszolgáltatást.

Csakhogy utóbb a tudomásukra jutott, hogy az EMMI a munkáért 10 millió forintot utalt a BME-nek a feladatra, amiből ők semmit sem láttak. Sőt, azt is megtudták, hogy ebben az időben egy obskúrus szerződéssel 3,6 millió forintot kapott a BME-től a Pető Intézet egyik volt prominense.

Hadházy a BME-t hiába kérdezte, az EMMI azonban válaszolt az érdeklődésére. E szerint 2015. dec. 31.-én (azaz Szilveszterkor) valóban született „támogatói döntés”, amiben ilyen célra pénzt adtak, és 2016. március 9.-én ki is fizették az egyetemnek 10 milliót. Csakhogy az egyetem fél évvel később, 2016. augusztus 26.-án valamiért visszautalta a pénzt, mondván, hogy „meghiúsult a projekt”. Ezt az Oktatási Államtitkárság – azaz maga Palkovics – tudomásul vette. Ez a hivatalos válasz, a Hadházynak írt BME-s levél szerint pedig az akkori államtitkár, jelenlegi miniszter minimum tudott a 3,6 milliós utalásról a Pető Intézetes fejesnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.