2018. augusztus 30., csütörtök

HÁLAPÉNZFEKÉLY - AZ ORVOSOK NEM CSAK A MAGASABB JÖVEDELEM MIATT VÁNDOROLNAK EL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.08.30.


Nincs élő ember, aki meg tudná mondani, mekkora ma Magyarországon az orvoselvándorlás mértéke, számháborúba pedig értelmetlen bocsátkozni. Az többé-kevésbé reális, hogy jelenleg 25 ezer aktív orvos van, ez pedig a lakosságszámra kivetítve elég rossz arány. Sokan úgy gondolják, hogy az elvándorlás oka kizárólag a pénz, ami önmagában nem igaz, bár kétségtelen, hogy mindaz, amit az okok közé sorolnak – a feudális rendszer, a megtörhetetlen privilégiumok –, valójában mind a hálapénzből fakadnak, amire most már egyre több fiatal mond nemet.

Nemrégiben egy rosszullét miatt a hetvenéves Róberthez mentőt kellett hívni kora reggel a fővárosban. A tünetek alapján a stroke gyanúja is felmerült, ezért indokoltnak tűnt a sürgős orvosi ellátás. A mentő viszonylag gyorsan kiért, a férfit bevitték az illetékes kórház ügyeleti osztályára, ott el is végezték azokat a vizsgálatokat, amelyek a diagnózis felállításához szükségesek voltak. Róbert közben jobban lett, de nagyon levert volt a hajnali rosszullét miatt. A leletek viszonylag hamar elkészültek, a kora délelőtti órákban akár haza is indulhatott volna. De mégsem. Nem volt ugyanis doktor, aki kiértékelhette volna a leleteket. Az egész ügyeleten csak egyetlen orvos dolgozott, aki éppen egyik műtétből a másikba esett. Valamikor délután előkerült a szemmel láthatóan rendkívül kimerült orvos, értékelte a leleteket, és félnapos várakozás után Róbert elhagyhatta az ügyeletet. Ő szerencsésen megúszta, gyakran ennél jóval hosszabb a várakozási idő. Márpedig a sürgősségin várakozni végzetes lehet, ahogy azt a közelmúltban több, halálesettel járó botrány is mutatta.

Az orvoshiány benne van a mindennapjainkban, élénken foglalkoztatja a közvéleményt.

„Gyakran ámítjuk magunkat azzal, hogy az orvosok elvándorlásának sok oka van. Nem. Egyetlen oka van, az alacsony legális jövedelem. Minden más csak következmény vagy mellébeszélés.” Így összegzi az orvoselvándorlással kapcsolatos véleményét egy kommentelő az egyik orvosi szaklap oldalán. Túl egyszerűnek tűnik ez a magyarázat. Csakhogy miután magunk is megpróbáltuk összeszedni az okokat, végül ugyanide jutottunk. A végső ok a hálapénz, amely az alacsony bérek miatt még most is a virágkorát éli számos ellátó intézményben. A hálapénz következménye pedig a feudális bebetonozottság, a privilégiumokhoz való görcsös ragaszkodás. A külföldön elérhető orvosbér minimum tízszerese az itthoninak – átszámítva havi kétmillióról indul –, de a hazai ellátásban maradók is arra törekszenek, hogy megkeressenek ennyit: összehozzák a hálapénzből, a magánegészségügyi munkavállalással, valamint a gyógyszerek és egészségügyi termékek forgalmazásával foglalkozó cégeknek való bedolgozással. Vagyis az állampolgárok végső soron megfizetik az orvosok árát, csak épp átláthatatlan és igazságtalan módon. Magyarországon a közegészségügy régiós összehasonlításban is drámai mértékben alulfinanszírozott, így az orvosok által megkereshető pénzek jó része a szürke- és a feketezónából érkezik. A fiatal orvosgeneráció tagjai azonban ezt már nem akarják elfogadni, többségük elutasítja a hálapénzt, és kiáll az átláthatóbb egészségügyért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.