2018. augusztus 17., péntek

KIÉHEZTETÉSSEL BÍRNÁ VISSZAFORDULÁSRA A MAGYAR ÁLLAM A MENEDÉKKÉRŐKET

ÚGYTUDJUK
Szerző: ugytudjuk.hu
2018.08.16. 


Őrizetbe veszik őket, de ételt nem kapnak a felnőttek.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) két határozatából derült ki, hogy a magyar határ védelmét ellátó hatóságok a tranzitzónában nem adnak ételt azoknak a felnőtt menedékkérőknek, akiknek első fokon visszautasították a kérelmüket – írja az Index.

A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) vállalta a két érintett afgán család jogi képviseletét. A szervezet arról számolt be, hogy a bevándorlásra és menedékkérelmek benyújtására vonatkozó, júliusban tovább szigorított szabályok értelmében a Szerbia felől érkező menedékkérők beadványát rögtön visszautasítják, az indoklás szerint ugyanis biztonságos ország felől érkeztek. Innentől a határvédelmet ellátó rendőrök idegenrendészeti eljárásként kezelik a kérelmezők esetét, az őrizetben pedig nem adnak ételt a felnőtteknek, mondván hamarosan távozniuk kell. A beszámoló szerint csak egy szoptató anya kapott ételt a hatóságoktól, míg a családok a fellebbezésük elbírálására vártak. Ha ételhez akartak volna jutni, akkor a tranzitzónát elhagyva Szerbiába kellett volna távozniuk, ezzel feladva az eljárást.

Az EJEB az eset gyors kivizsgálását követően arra utasította a hatóságokat, hogy menedékkérelmi eljárás végéig biztosítsák az ételt az embereknek. Mivel a bíróság döntése a két esetre vonatkozott, az MHB arra kéri a testületet, hogy általánosan tiltassa be ezt a gyakorlatot a magyar hatóságoknál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.