2018. augusztus 23., csütörtök

KOMOLY KONFLIKTUSOK VÁRNAK AZ ORBÁN-KORMÁNYRA - NEHÉZ ŐSZ JÖN

NAPI.HU
Szerző: DZINDZISZ SZTEFAN
2018.08.22.


Hamarosan kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka, így a Policy Agenda megnézte, hogy mely területeken számíthat konfliktusokra a kormány.

A kutatóintézet az úgynevezett Politikai hatás index (Pha-index) segítségével elemzi a helyzetet. Az index a várható jogszabályok társadalmi, gazdasági és költségvetési hatása, a politikai kommunikációs lehetősége és a politikai szereplőkkel való lehetséges konfliktus alapján mutatja be, hogy milyen politikai hatása lesz egyes törvénytervezeteknek.

A kormány által benyújtott friss törvényalkotási program 39 törvényjavaslatot tartalmaz - ez a 2010-es évhez hasonlít. Érdemes hozzátenni, hogy a törvényalkotási- és a ténylegesen megvalósult program ritkán találkozik, legalábbis az elfogadott törvények számát tekintve. Az eddigi tapasztalatok alapján kb. 40 százalékkal haladja meg a tervezetet a ténylegesen elfogadott, a kormány által benyújtott törvények száma.

Amiből balhé lehet

A jelenlegi törvényalkotási programban szereplő törvények közül három kezdeményezés lehet olyan, amelyik konfliktussal járhat a Policy Agenda szerint. Ezek a következők:

egyházi törvény: a 2010-es "fülkeforradalom" után a parlament új egyházi törvényt fogadott el. Ennek kapcsán azóta nemzetközi bíróság előtt is pert vesztett a magyar állam, és az Alkotmánybíróság három határozatával is változtatásra kérte fel a jogalkotót. Az előző parlamenti ciklusban már elkészült egy módosítási verzió, de sajtóhírek alapján a kormánypártok között is vita volt ennek kapcsán. Azt is hozzá kell tenni, hogy kétharmados többség hiányában a kormány túl sokat kockáztatott volna azzal, ha a belső vitákkal teli javaslatot akkor a parlament elé viszi. Mivel most már a kétharmad biztosított a kormánypártok számára, ezért nehéz lenne megmagyarázni, hogy miért nem tesznek eleget az Alkotmánybíróság döntésének, és módosítják a szabályozást.

rendvédelmi feladatokat ellátók szolgálati viszonyának szabályozása: a nyári "uborkaszezon" egyik komolyabb belpolitikai vitája volt az, hogy a túlórát a jövőben nem lehet kifizetni a rendőröknek, hanem az csak szabadnappal "váltható" meg. Nem lehet azonban tudni, hogy a Belügyminisztérium által tervezett módosítás a jogalkotási terv indoklása szerint hogyan kezeli ezt a problémát. Az ellenzék és a szakszervezetek számára azonban a javaslat vitája mindenképpen alkalmas lesz arra, hogy támadják a kormány szándékait.

tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény: normál esetben ez a szabályozás kevés figyelmet kapna. Az MTA Kutatóintézeteinek finanszírozását érintő változások miatt ugyanakkor politikai témává vált a tervezett módosítás. A jogalkotó szándéka szerint ősszel csak a kutatóhelyeknél keletkező szellemi alkotások szabályozását végezné el az Országgyűlés. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy ismét fellángol a vita az MTA és a kormány között, ha addig nem sikerül megállapodniuk egymással.

És ami még jöhet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.