2018. augusztus 22., szerda

KÜLSŐ SEGÍTSÉG ORBÁN EURÓPAI MEGKORONÁZÁSÁHOZ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI IVÁN
2018.08.21.


Hallgassa meg

Több szempontból is sokat remélhet Orbán Viktor magyar miniszterelnök Steve Bannon amerikai politikai stratéga európai működésétől – erről ír a New York Times. Igaz, a lap elemzője szerint a két populista nagy tervei végül nem fognak összejönni. A nemzetközi sajtó ennél többet cikkezett egy másik nagy kísérletről, a '68-ban elbukott prágai tavaszról. 

Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

Ötven éve, hogy a Szovjetunió vezette Varsói Szerződés országainak, köztük Magyarországnak a hadereje katonai erővel szétzúzta a csehszlovák reformkommunista kísérletet, az úgynevezett prágai tavaszt. Az eseményre a nemzetközi sajtó számos írásban visszatekint, a Der Standard arról ír, milyen emléke maradt fenn az annak idején „emberarcú szocializmusként” emlegetett próbálkozásnak.

Mit kezdjenek vele?

A bécsi lap szerint a mai cseh társadalom csak nagyon keveset tud kezdeni 1968 örökségével. Az, aki a prágai tavaszra gondol, annak többnyire éppenséggel a kísérlet végkimenetele, augusztus 21. reggele jut az eszébe, amikor a prágai rádió még el nem foglalt székházából azt az üzenetet küldték: megtámadtak minket, ne hagyjátok provokálni magatokat, el kell kerülni a vérontást.

Nem ugyanaz a két '68

Az osztrák lap újságírója Martin Franc történészt kérdezte egyebek közt arról, hogy mennyire lehet párhuzamba állítani a csehszlovák 68-at a nyugati 68-cal. A válasz szerint alapvető eltérést mutatott a két jelenségnek a fogyasztáshoz való viszonya. A prágai tavasz gazdasági reformjai a fogyasztási színvonal emelését célozták, a szocialista rendszer keretei által adott lehetőségeken belül. Nyugat-Európában ezzel szemben a 68-as reformmozgalmak éppenséggel a fogyasztói társadalom bírálatával kapcsolódtak össze.
Ugyanazok a dolgok gyökeresen más üzenetet hordoztak. A farmernadrág, a jeans például, ami Nyugaton a fiatalok öltözködési szubkultúrájának a részévé vált, a szocialista Csehszlovákia számos iskolájában tiltott viselet volt, mert nyugati luxusterméknek tekintették...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.