2018. augusztus 2., csütörtök

MEGYEJÁRÓ 2 - MIRŐL ÍRTAK A MEGYEI NAPILAPOK 2018. JÚLIUS 6-ÁN?

ÁTLÁTSZÓ / KÖZMÉDIA
Szerző: Mértékblog
2018.08.01.


A Magyarországon ma megjelenő 18 megyei napilapot elemeztük egy szűk keresztmetszetben, egy kiválasztott nap, a 2018. július 6. lapszámai alapján. Az elemzés során arra jutottunk, hogy a megyei lapok központi oldalainak felépítése nem sokban változott a választások előttihez képest: a hazai pozitív hírek és a „migránsozós” hírek továbbra is túlsúlyban vannak.

Mint ismert, a megyei lapok piacán az elmúlt években jelentős átrendeződés történt: minden lapcsoportnak új tulajdonosa lett. Tizenhárom újság Mészáros Lőrinchez, három Andy Vajnához, három pedig az osztrák Heinrich Pecinához került. Elemzésünkben azt vizsgáltuk, miről és hogyan írtak ezek a megyei napilapok július 6-án, voltak-e közös központi tartalmak, egyformán megjelenthetett-e minden politikai vélemény és szereplő, vagy torzítottak-e valamilyen irányba a cikkek. A vizsgálat ezúttal sem terjedt ki a nem közéleti cikkekre (ld. sport, szórakoztatás, PR cikkek stb), csupán a központi és a megyei közéleti tartalmakat vettük górcső alá.

Az elemzés során arra jutottunk, hogy a megyei lapok központi oldalainak felépítése nem sokban változott a választások előttihez képest: a hazai pozitív hírek és a külföld negatív („migránsozós”) hírek továbbra is túlsúlyban vannak. A fő irányelvtől csak egy-két kisebb cikk erejéig tértek el a lapok, kritikus hangnak csak elvétve adtak helyet. Az ellenzéki pártok egyáltalán nem jelentek a központi oldalakon, mintha nem is léteznének, és a megyei oldalak sem teljesítettek jól ezen a téren...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.