2018. augusztus 12., vasárnap

MERKEL KITART AMELLETT, HOGY EGYETLEN ÁLLAM SEM VONHATJA KI MAGÁT A MENEKÜLTEK BEFOGADÁSÁBÓL, JUNCKER VISZONT A JOBBRATOLÓDÁSTÓL FÉL EURÓPÁBAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.08.12. 


- A német kancellár nem szeretné, ha a rasszizmus bármiféle módon bele tudna szólni a menekültkérdésbe

- Juncker megerősítette: a színfalak mögött próbálják rávenni Orbán Viktort, hogy fogadja el a politikájával szembeni uniós bírálatokat

- Kovács Zoltán valami értelmes magyarázattal is kirukkolhatott volna, mármint hogy a kormány miért adott ukázt a gender tudományok oktatásának leállítására

Süddeutsche Zeitung/Frankfurter Rundschau


A spanyol kormányfővel lezajlott első tárgyalás után a német kancellár kijelentette, hogy a Dublini-rendszer már nem működik, teljesen meg kell újítani az unió menedékpolitikáját, azaz a menedékkérők befogadását és elosztását. A mostani szabályok értelmében az érkezőknek abban az államban kell(ene) kivárniuk ügyük elbírálását, ahol először léptek az unió területére, de nagyon sokan idő előtt továbbállnak, a legtöbbször Németországba. Merkel azt mondta, hogy igazságosan kell széttelepíteni azokat a migránsokat, akik jogosultak az oltalomra. Kiemelte, hogy a kérdés az összes tagállamot érinti, nem csupán azokat, amelyek a Földközi-tenger mentén fekszenek. Igen kemény dió ez, fűzte hozzá, de a partnerség szellemében igyekeznek feltörni, mert itt európai megoldást kell találni. Lényegesnek nevezte ugyanakkor, hogy érvényesüljenek az érintettek emberi jogai, és hogy semmiképpen ne kerekedhessen felül a rasszizmus.

A visegrádi négyek keresztbe fekszenek, ha ez a kérdés szóba kerül. Szerintük, amint azt Orbán Viktor többször kifejtette, ez a németek gondja, mert a többség úgyis hozzájuk akar eljutni. A mostani legfelső szintű találkozó színhelyeként egyébként tudatosan egy tengerpart közeli várost választottak, miután Spanyolországban az idén már csaknem 25 ezer menedékkérőt vettek jegyzékbe. Egyébként tegnap pedig lépett hatályba az a szerződés, amelynek értelmében a német-osztrák határról visszaküldik a menekülteket, akiket már spanyol területen regisztráltak.

http://www.fr.de/politik/flucht-zuwanderung/asylpolitik-merkel-sichert-spanien-unterstuetzung-zu-a-1561419

Tiroler Tageszeitung

Juncker szerint Lengyelországgal azért élesek az ellentétek, mert Brüsszel meg akarja védeni a jogállamot. A politikus elmondta: Magyarországgal szemben is vannak kifogásai, ám ezeket nem szeretné nyilvánosan taglalni, bár Orbán nem sajnálja az időt és fáradságot, hogy támadja a Bizottságot és annak vezetőjét, vagyis őt. Az unió igyekszik megoldani a vitás magyar kérdéseket is, de ez nem megy üzengetések, de még interjúk formájában sem. Türelmes tárgyalások szükségesek. A Bizottság elnöke amúgy erősen tart a jövő évi Európa-választásoktól, mert úgy gondolja, hogy egy esetleges jobbratolódás felgyorsíthatja az EU szétforgácsolódását. Hiszen ha az következik be, amit egynémely tagállamban már tapasztalni, akkor erősen (szélső)jobbra billen majd a parlament összetétele. Épp ezért itt az idő, hogy a hagyományos középpártok összefogjanak, és már most fontos döntéseket hozzanak, ne halasszák azokat a jövő május utánra. Ellenlökést kell adni.

Kitért arra is, hogy a menekültek száma erősen visszaesett, azaz a kérdés már messze nem olyan égető, mint korábban, így nem szabad megfeledkezni arról, hogy vannak más, fontos témák is. Ugyanakkor Juncker nem tartja célravezetőnek, hogy befogadó központokat hozzanak létre Afrikába és ott bírálják el a menedékkérelmeket. Mint mondta, idáig egyetlen ottani állam sem jelentkezett a feladatra és az unió nem írhatja elő számukra, hogy mit kell tenniük.

FAZ

A Bizottság Ausztria számára kedvező döntést hozott, miután kimondta, hogy a tagállamok joga eldönteni, mennyi családi pótlékot fizetnek az országban dolgozó, de máshonnan származó uniós polgároknak. Azaz a jövő évtől várhatóan kevesebbet kapnak azok, akiknek a gyerekük nem követte őket a vendégmunkás létbe, hanem otthon maradt, mert a számítási módszert a származási országban érvényes létfenntartási költségekhez igazítják. Az indexálás a kelet-európaiakat sújtja, így a magyarokat is. Tavaly az osztrák hatóságok 253 millió eurót fordítottak ilyen célra, ami jelentős növekedést jelent a korábbiakhoz képest. Bécs úgy számol, hogy az újfajta metódussal 114 milliót tud megtakarítani. A kérdés Németországban is kényesnek számít, a bajor kormányfő éppen tegnap követelte, hogy számolják fel a visszaéléseket a juttatás körül. Ausztriában ugyan nem tudnak arról, hogy náluk bárki csalt volna ez ügyben, de a Kurz-kormány szorgalmazza, hogy Berlin kövesse az osztrák példát.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.