2018. augusztus 9., csütörtök

MI A JÓISTEN AZ, HOGY EGÉSZSÉGES NEMZETTUDAT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.08.08.


Szép jó estét mindenkinek! Noha még javában tart a nyári szünet, mégis igen sok döntés születik gyermekeink jövőjével kapcsolatban. Persze itt nem érdemes semmi jóra, esetleg logikus döntésre gondolni. Nem vesszük át a finn oktatási rendszert és nem csökkentjük a tanulók óráinak számát sem, hisz szükség van minden hittan és etika órára, anélkül ugyanis a gyerekek nem tudnák, mik is az ő keresztény gyökereik. A kormánynak – mint az már köztudottá vált az elmúlt napokban – az a nagyszerű gondolata támadt, hogy már nem csak az iskolás, hanem az óvodás korú fiataloknál is agymosást hajt végre. Orbánék szerint ugyanis hazaszeretetre kell nevelni gyermekeinket – a kormány, vagyis inkább Orbán Viktor parancsára – ugyanis maguktól, esetleg a családjuktól kapott információk alapján nem képesek a hazaszeretet érzésére.

A terv pedig olyan gyorsan halad, hogy már meg is kezdték az ehhez szükséges kisfilmek előkészítését, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a nemzeti agymosás. A kormány célja – elmondásuk szerint – az egészséges nemzettudat kialakítása. Egyrészt mégis mi a jó isten az, hogy egészséges nemzettudat? Másfelől mennyire lehet valami egészséges, amit állami szintén határoznak meg? Hasonló “nemzettudat” építésére volt már példa máshol, annak nem lett jó vége.

Emlékszünk még a Fidesz géniuszának, Kósa Lajosnak azon nagyszerű gondolatára, mely szerint a nyugdíjas korú egyéneket vissza kellene vezetni a munka világába, méghozzá szövetkezetek formájában? Hát az a terv sajnos hatalmas bukás volt, akár elismeri ezt a kormány, akár nem. Novák Katalin azonban nem csügged, ő is előállt egy nagyszerű ötlettel, miszerint “kismama szövetkezeteket” kellene létrehozni, ahol nevével ellentétben nem terhes nőknek, hanem fiatal anyáknak adnának lehetőséget arra, hogy újra bekapcsolódjanak a munkaerő piacba. Vagy hová. A frenetikusan zseniális ötlet szerint heti 1-1 napra, vagy akár többször félnapra vállalhatnának munkát. A kormány tehát ebben látja a megoldást arra, hogy a nők gyermekük születése után újra munkába állhassanak.

Hogy ez mennyire fog működni, azt majd az idő megmondja, mindenesetre sok reményt nem fűznék a dologhoz. Ahhoz ugyanis, hogy ezek a nők újra munkába állhassanak, nem heti 1 nap munka szükséges, hanem az, hogy a hazai munkahelyek és azok vezetése elfogadja végre, a nők bizony néha szülni szoktak. A skandináv országokban – sok más dologgal egyetemben – erre már rájöttek, így az ottani anyukák érdekes módon gond nélkül képesek visszatérni sokszor egykori munkahelyükre is, pedig ott nincsenek kismamaszövetkezetek” sem. Arra még nem gondolt a nagyszerű kormányunk, hogy mondjuk versenyképes fizetéseket ajánljanak azoknak a szakembereknek, akik sokszor azért nem vállalnak el egy-egy munkát, mert Szlovákiában, de talán még Romániában is többet keresnek ugyanazzal a munkával? Idióta szövetkezetek helyett tehát lehetne versenyképes fizetéseket is ajánlani, bár ezt idehaza elképzelni sem tudom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.