2018. augusztus 5., vasárnap

PÁRTBELI LESZÁMOLÁS UTÁN POLGÁRMESTER-VÁLASZTÁST NYERNE A FIDESZ BALMAZÚJVÁROSBAN

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: BECKER ANDRÁS
2018.08.04.


Három független és egy munkáspárti jelölt indul jövő vasárnap a balmazújvárosi polgármesteri székért: van egy fideszes-, egy összellenzéki- és egy hobbi-független jelölt. A kormánypárt favoritja egy teljesen ismeretlen középkáder az egyik városi cégtől – a helyi pártszervezetben komoly törést okozott, hogy a húsz éve párttag jelenlegi alpolgármester helyett a pártonkívüli ismeretlent indítja a választókerületi elnök, pro forma a helyi pártszervezet. A volt polgármester viszont valamiért helyben izgulhatja végig a választást, noha hetekkel ezelőtt meg kellett volna kezdenie a rá kiszabott öt éves szabadságvesztés letöltését.

A választásra azért van szükség, mert az előző polgármestert, dr. Veres Margitot hivatali vesztegetés elfogadása miatt áprilisban öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság, így megbízatása az ítélet jogerőre emelkedésével automatikusan megszűnt.

A volt polgármester, annak idején jegyző Veres Margit szerepe szerint ugyanakkor csak postás volt az ügyben, az 5 millió forintos boríték címzettje Tiba István polgármester-képviselő volt – Veres éppen Tiba utasítására vett ki ebből a borítékból magának 400 ezer forintot.

A jelenleg is képviselő Tiba nem is próbálta tagadni, hogy kért és kapott 5 millió forint készpénzt a város legtehetősebb vállalkozójától, de a mentelmi joga örvén már a nyomozati szakban kikerült az eljárásból.

A képviselő egy ideig teljesen hihetetlen magyarázatokkal traktálta az ügy kapcsán a helyi közvéleményt, aztán lassan napirendre tértek az ügy fölött, és áprilisban Tiba 49 százalékkal hozta a körzetet – Újvárosban a szavazatok több mint ötven százalékát kapta.

„Nem elhanyagolható az, hogy egy adott nagyon-nagyon domináns fideszes többségű képviselő-testület mellé vajon milyen polgármesterjelöltet fognak megválasztani az emberek (…) Olyat, aki a fejlődést a fideszes többséggel tovább akarja vinni, vagy olyat, aki ezt nem fogja tudni megoldani, mert adott a képviselők többsége.” Ezzel, a városi tévében elhangzott iránymutatással tette egyértelművé Tiba képviselő – párttisztsége szerint választókerületi elnök -, miért is fontos, hogy az augusztus 12-i időközi polgármester-választáson mindenki megfelelően szavazzon.

A viszonyok mostanra úgy alakultak, hogy nemcsak a Hajdúságban, de Pesten is teljesen természetesnek tűnik, hogy a helyi közszolgálati médiában a választókerületi Fidesz-elnök/képviselő mutat irányt az aktuális időközi választás jelöltjeit illetően, mintegy tolmácsolva a pártközpont akaratát.

Ráadásul Balmazújvárosban a Fidesz helyi korifeusai azt sugallják, hogy a városnak már korábban megítélt 2 milliárdos fejlesztési keret sorsát is eldöntheti a jövő heti szavazás.

A negyedórás kampányvideóban Tiba sorra veszi a független jelölteket – a Munkáspárt valamiért újra csatába küldi a tavasszal a városban 29 darab szavazatot szerző jelöltjét, rá a képviselő nem is pazarol túl sok szót. Az interjú egyharmadában Tiba Hegedűs Pétert, az ellenzék által támogatott független jelöltet mutatja be, nagyjából az ismert karaktergyilkos technikát követve: Hegedűs a fejlődés kerékkötője, aki csak a saját érdekeit nézi, a NAV is megbírságolta már satöbbi – az állítások igazságtartalmától függetlenül is különös akusztikája van ennek a moralizáló vádaskodásnak egy olyan politikus szájából, aki a mai napig nem tudott épkézláb magyarázattal szolgálni az 5 millió forintos boríték ügyében.

Van még egy független jelölt, akit nem támogat a Fidesz – Csige Sándor esélyeit mutatja, hogy róla a párt hangja fél percet beszél.

Tiba számára a kampányvideó legnagyobb kihívása a saját jelöltjük, Nagy Tamás bemutatása, a 32 éves fiatalembert ugyanis a városban gyakorlatilag nem ismeri senki – nagyjából annyit tudnak róla, hogy az önkormányzati kábeltévés cég egyik középvezetője. Sajnos a videótól sem lettek sokkal okosabbak a balmazújvárosiak, Tiba képviselő ugyanis mindössze annyit mond, hogy olyan embert kerestek, aki töretlenül viszi tovább a fideszes városvezetés örökségét („zökkenőmentesen beáll a sorba”), pont...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.