2018. augusztus 22., szerda

TRUMP NYAKÁN SZORUL A HUROK, HA COHEN UTÁN MANAFORT IS VÁDALKUT KÖT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.08.22.



Michael Cohen, Trump ügyvédje és kijáró embere, a várakozásoknak megfelelően vádalkut kötött Robert Mueller különleges ügyésszel, miután egyértelmű volt: az ellene felhozott vádpontok alapján vádat emelnek ellene és sok év börtönre ítélik. Cohen legalább húsz éve mindent tud Trumpról, ezért ez a lépés megpecsételheti Trump sorsát. Már be is jelentette, hogy a kampánypénzekből lefizetett prostituáltak elhallgattatására Trump utasította, ami bűncselekmény. Trumpot máris bűncselekménnyel vádolta meg.

Mueller ügyész sorban vadássza le a Trump köré beépített orosz kémeket, akik közül több ember már vádalkut kötött, hogy évtizedes büntetéseket megússzon. Közülük legnagyobb hal Paul Manafort, akinek orosz kapcsolatai és kötődései teljesen nyilvánosak, le is kellett a kampány közben mondani a kampányfőnöki posztról, de ő az, aki még tartja magát, harcol az ügyészség ellen, hátha vádalku nélkül megússza.

Manafort szinte egyidőben került ugyanabba a helyzetbe, mint Cohen, de ő nem maga vallotta magát bűnösnek, hanem 18 vádpontból tízben bűnösnek találta az esküdtszék, és még a többi is lebeg a feje felett, mert azokban csak nem jutottak megegyezésre, nem azt jelenti, hogy felmentették volna. Ezért ezekben a vádpontokban is bűnösnek találhatja még egy másik esküdtszék. De a jelenlegi helyzet szerint is kinéz neki minimum tíz év börtön.

Fontos látni, hogy Manaforttal szemben talán soha nem indult volna semmilyen vizsgálat, ha nem része az amerikai elnökválasztás orosz befolyásolásának. Manafort egyértelműen az oroszok embereként és az oroszok megbízásából került be kampányfőnökként Trump csapatába. Ezért kulcsember az erre irányuló nyomozásban. A többi orosz kém viszonylag hamar és könnyen beadta a derekát, de Manafort tartja magát, nem sikerült még megtörni, hogy tegyen őszinte feltáró vallomást, és működjön együtt az amerikai ügyészséggel.

Ennek oka az lehet, hogy Manafort olyan kulcsfigura, aki mindent tud az oroszok és Trump kapcsolatáról, és a választás során kialakított együttműködésről, mivel vélhetően ő volt az összekötő, irányító ember. Ezért, ha vádalkut kötne és beszélne, az biztosan Trump bukását és az orosz beavatkozás lelepleződését eredményezné. Kiderülne Putyin szerepe a világban és az oroszok Nyugat ellen indított háborúja lelepleződne. És elveszítenék a Fehér Házat.

Ezért Manafort esetében nagy titkosszolgálati csata is lehet a háttérben, az oroszok nyilván fenyegetik és mindenfélét ígérgetnek is neki. Az amerikaiaknak egyelőre az a feladatuk, hogy Manafortot olyan súlyos ügyekben találják bűnösnek, ami már neki is sok, és kész arra, hogy átgondolja, hogyan jár jobban. Ekkor kell felajánlani neki azt, hogy megvédik őt és a családját, ha beszél. Az oroszok ugyanis megmérgezik az “árulókat”, mint tudjuk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.