2018. augusztus 18., szombat

VILÁG FASISZTÁI EGYESÜLJETEK! - TRUMP MEGHÍVÁSA HITELESÍTI AZ ORBÁN-RENDSZER FASISZTA JELLEGÉT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.08.16.



Ahogy a kommunista diktatúrák is egymásra találtak, és szövetséget kerestek egymással, úgy a világ fasisztái is szövetségre lépnek, s támogatják egymást. Így van ez manapság is: a jelenleg hibrid rendszerként működő Egyesült Államok szélsőjobboldali és rasszista, fasiszta politikát folytató elnöke ellenségesen viszonyul a világ demokratikus részéhez, és nyájasan viselkedik a világ diktatúráival, köztük Oroszországgal, amelynek politikáját hajtja végre.

Ezért szinte érthetetlen volt, hogy már két éve miért utasítja el Orbán közeledését, miért nem hajlandó tudomást venni Magyarország illiberális diktátoráról. Annak ellenére, hogy Orbán gyűlöletpolitikája ugyanúgy az idegenellenes hazugságokra épül, és jól illeszkedik a déli, amerikai fehér, keresztény nacionalisták rasszizmusába, amit Trump képvisel. Először arra lehetett gyanakodni, hogy az alt-right breitbartos Gorka Sebestyén keltette rossz hírét, majd az amerikai Soros György elleni kampány és a CEU kivégzése nem tolerálható. De az ok inkább az amerikai külügy volt, amely tovább képviselte az igazi amerikai értékeket.

Mindez azt jelentette, hogy 2010-től nem változott a Magyarországgal és Orbánnal szembeni politika, annak ellenére, hogy a demokratikus Obamát a fasiszta Trump váltotta. Ez azt jelentette, hogy Obama nem ismerte el Orbánt és a rendszerét demokratikusnak, Trump pedig nem hitelesítette, mint fasisztát. Ez utóbbinak akadálya lehetett az amerikai külügy hagyományos irányvonala, amely az elnöktől függetlenül az amerikai értékeket képviselte. Trump új külügyminiszterével ez a helyzet megváltozott.

Egy közelgő baráti látogatás Washingtonban azt jelenti Orbán számára, hogy az oroszok informális irányítása alatt működő Fehér Ház elfogadja és hitelesíti Orbán rendszerét, mint fasiszta diktatúrát. Trump hatalomra kerüléséig egy washingtoni látogatás a demokratikus értékek iránti elkötelezettség elismerését jelentette, ma ennek az ellenkezőjét. Trump arra törekszik tudatosan, hogy a világot az illiberalizmus, az alt-right, a szélsőjobboldal irányába nyomja, és az orosz propaganda által kitalált antiliberális hazugságokat erősítse.

Orbánnak ezért siker a közelgő washingtoni látogatás, mert ezzel – vélhetően orosz javaslat alapján – Trump hitelesíti, mint Európa egyik erős fasiszta vezetőjét. Trump ezzel hitelesíti a diktatúrát, az Orbán-rendszer amerikai értékeket tagadó, fasiszta ideológiát követő jellegét és tartalmát. Korábban egy amerikai meghívás kitüntetésnek számított, minden országban büszkén tekinthettek rá. Trump politikai üzenettel felérő meghívása ma szégyen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.