2018. szeptember 1., szombat

A TAO-PÉNZZEL KITÖMÖTT FELCSÚTI ALAPÍTVÁNY FIZETI ORBÁN KISVASÚTJÁNAK VESZTESÉGÉT

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2018.09.01.


A kormány sokáig próbálta eltitkolni, mely cégek mennyi társasági adót (TAO) fizettek a bevezetése óta (na és persze az is kérdéses volt, kinek). Arra hivatkozva nem adták ki az adatokat, hogy a TAO nem is közpénz, ám a Kúria végül tavaly októberben úgy döntött, hogy a vállalkozások sportegyesületeknek felajánlott támogatásainak adatai nyilvánosak. Az évekig titkolt adatokból kiderült:

Fidesz-közeli, állami és multinacionális cégek tömték ki TAO-pénzzel a kormány kedvenc focicsapatait.

Bevezetése óta összesen 526 milliárd forint TAO ment sport- és kulturális szervezeteknek, tehát 2011 óta ennyivel kevesebb adó jutott az államkasszába. Ráadásul az eredeti ígéretekkel ellentétben az utánpótlás támogatása helyett stadionokat építettek, külföldi igazolásokat és profi játékosok fizetését finanszírozták belőle. A legtöbb pénzt az elmúlt 7 évben a felcsúti Puskás Akadémia kapta, összesen 16,29 milliárd forintot.

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) tavalyi bevétele 6 milliárd forint volt, aminek kevesebb mint fele TAO-ból lett finanszírozva Fidesz-közeli cégek által, a maradék több mint 3 milliárd forintot céges adományok teszik ki.
Az alapítvány azonban nem csupán a felcsúti focicsapat útját egyengeti, még Orbán Viktor 600 millió forint uniós támogatással épült (szellem)kisvasútjának üzemeltetését is bevállalta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.