2018. szeptember 16., vasárnap

A WALL STREET EGYETLEN URA SEM KERÜLT BÍRÓSÁG ELÉ A 2008-AS VÁLSÁG UTÁN

444
Szerző: HORVÁTH BENCE
2018.09.14.


Tíz évvel ezelőtt, a Lehman Brothers bedőlésével kezdődött el a világgazdaság eddigi legsúlyosabb válsága. Miután a Lehman szeptember 15-én reggel csődvédelmet kért, a folyamatok megállíthatatlanok voltak: sorra derült ki a nagy befektetési bankokról, hogy súlyos gondokkal küzdenek. 

Megroppanásuk egybeért a kipukkanó ingatlanpiaci buborékkal, a jelzálogpiaci válsággal, az épp recesszióban lévő amerikai gazdaság állapotával, majd a hatás továbbhullámzott a világ többi részére is. Világszerte emberek milliói vesztették el munkájukat, rengetegen szegényedtek el, drasztikusan visszaesett a fogyasztás, miközben a válság kirobbanásában vastagon érintett befektetési bankokat gigantikus állami mentőcsomagokkal tartották életben.

A válság okait firtató elemzések általában két dologra szoktak rendre kitérni: egyrészt, hogy egy sor strukturális probléma és kisebb válságok szerencsétlen együttállása kellett ahhoz, hogy a 2008-ban induló krízis ekkora pusztítást végezhessen. Másrészt, hogy nemcsak a gazdaság mélyszerkezetében megbújó problémák, hanem súlyos emberi mulasztások, nem egy esetben szándékosan elkövetett csalások is szerepet játszottak abban, hogy ennyire komoly összeomlás következhetett be.

A legnagyobb befektetési bankokat fenyegető csődhullám idején ugyanis hamar kiderült, hogy a globális pénzintézetek mérlegeinek semmi köze nem volt a valósághoz, hogy ezek a pénzintézetek szépen becsomagolva mérgező és összedőlésre ítélt hiteleket árultak, szándékosan megtévesztve így a fogyasztóikat, miközben a bankárok számára kialakított juttatási rendszer éppen az eszetlen kockázatvállalást díjazta teljesen irreális bónuszokkal.

A feltárt visszaélések és bűncselekmények sorát még hosszan lehetne sorolni, ahogy az érintett pénzintézeteket is: a Goldmans Sachstól az AIG-on át a JP Morgan Chase-ig, a Bank of Americaig és a Morgan Stanley-ig a Wall Street legnagyobb szereplőiről derült ki, hogy tisztességtelen gyakorlatot folytattak a válságot megelőző években.

De hiába nyomozott a visszaélések után vizsgálóbizottság, a tőzsdefelügyelet, az amerikai igazságügyi minisztérium, és hiába találtak számos szabálytalanságot, végül úgy alakult, hogy
a nagy pénzintézetek egyetlen vezetőjének sem kellett bíróság elé állnia.

Voltak persze, akiket lecsuktak, de azok jellemzően a kishalak voltak. A nagy bankok sem úszták meg teljesen: jellemzően sok milliárd dolláros büntetést kellett fizessenek. De a személyes felelősségre vonás elmaradt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.