2018. szeptember 15., szombat

AZ ÚJ FIÚK SIMÁN LEJÁTSZOTTÁK A PÁLYÁRÓL ORBÁN VIKTORT, A VÉN RÓKÁT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2018.09.15.


Úgy tűnik, Orbán Viktor nem egészen fogta fel, mit jelent, hogy a Sargentini-jelentést kétharmados többséggel elfogadták, és még a Fidesz európai pártcsaládja, az Európai Néppárt EP-képviselőinek a többsége is megszavazta. Bár az üzenet egyértelműen úgy hangzott, hogy a sajtószabadság és az oktatás szabadságának a korlátozása, a civil szervezetek megbélyegzése, az igazságszolgáltatás függetlenségének a felszámolása, a jogállamiság elleni egész támadássorozat nincs rendben, nyilatkozatai tanúsága szerint a miniszterelnök azóta is arra számít, hogy az 2019. május 26-29-i EP-választásokon majd úgyis előretör a szélsőjobboldal, amely támogatja a politikáját, és változnak a játékszabályok.

Ennek a jegyében Orbán Viktor most sértődött gyerekként szól be a EPP-hez tartozó pártok vezető politikusainak, azoknak, akikkel együtt ül az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban. A német kancellárt, Angela Merkelt például azzal vádolja, hogy a Sargentini-jelentéssel akarta megbüntetni őt, Sebastian Kurz osztrák kancellárt pedig, aki az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjeként még a keddi EP-vita előtt jelezte, támogatja a dokumentumot és azt is, hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppártból, kissé fennhéjázva egy harmincas évei elején járó fiatalemberként aposztrofálta, aki „beleesett” a vitába. Ez a vita a magyar miniszterelnök szerint arról szól, hogy kié lesz a kapu kulcsa, azoké a bevándorláspártiaké, akikhez a néppárti politikusok többsége tartozik vagy Magyarországé és társaié, akik elutasítják a migrációt.

Ráadásul Orbán Viktor már meg is találta a bevándorláspártiak vezetőjét is, mégpedig Emmanuel Macron személyében, és ha már a fennhéjázó kijelentéseknél tartunk, Orbán Viktortól a francia elnök is megkapta a magáét, mégpedig akkor, amikor tavaly újonnan megválasztott államfőként figyelmeztette Magyarországot, hogy „Európa nem szupermarket”, azoknak a tagországoknak pedig, amelyek nem tartják tiszteletben a demokratikus alapértékeket, viselniük kell ennek a politikai következményeit is. A miniszterelnök ezt azzal intézte el, hogy Emmanuel Macron „még új fiú”, nem tudja, hogy mit illik és mit nem. A két politikus azóta is kitartóan üzenget egymásnak, a francia elnök néha felnevet, deklaráltan semmilyen értéket nem vall magáénak, amelyet Orbán Viktor képvisel, és vállalja is a konfliktust vele, amire a miniszterelnök egyelőre csak annyit tudott válaszolni, nem kér a francia elnök vezette Európai Unióból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.