2018. szeptember 7., péntek

AZ ÚJ LAKÁS LUXUSNAK SZÁMÍT MAGYARORSZÁGON

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2018.09.07.


Az már eldöntött: 2019 végétől az újlakások áfája ismét 27 százalékos lesz. A már épülő és határidőig el nem készülő otthonok áfaelszámolására várnak egyértelmű eligazítást a beruházók, ám eddig hiába.

A kormány még egyeztet a Bankszövetséggel arról, hogy a lakásár kifizetésénél mi számít előlegnek – derült ki a MKT Közgadász-vándorgyűlés ingatlanpiaci panelbeszélgetésén. A problémának a kedvezményes 5 százalékos lakás áfa 2019-es kivezetése ad különös tétet. Ettől is függhet, hogy akik előre fizetik a csak később elkészülő új lakásuk árát, azok annak mekkora része után kötelesek nagyobb, 27 százalékos áfát fizetni. A panelbeszélgetést, amelyet Fábián Gergely MNB-igazgató moderált, elhangzott: az építkezések többsége csúszásban van. Várhatóan a most zajló lakásépítések döntő többségét 2020-ra fejezik be, 2018-ban 8 ezer, 2019 végéig további 15 ezer lakás készülhet el. Az áfaemelés visszavetheti az új lakások építését, értékesítését. Ezt jelzi, hogy a kisebb, nem szakmai ingatlanfejlesztők közül többen már ki is szálltak a lakásépítési piacról. Az áfaváltozás hónapok óta okoz fejtörést a bankoknak és a fejlesztőknek. Tény, hogy a kormány nem hitegette a beruházókat és újlakás-vásárlókat, hogy örökre fennmarad az alacsonyabb áfa, de a 27-százalékra való visszatérés csak a nyár közepén vált egyértelművé. A mostanában indult beruházásoknál már nincs garancia arra, hogy az építkezések időben befejeződnek, a hitelekhez szükséges dokumentum beszerzése is késést okozhat, így az átadások nagy része átcsúszhat 2020 utánra.

„Azzal, hogy 2020 elejétől ismét 27 százalékos áfát kell fizetniük az új lakások vásárlóinak az eddigi 5 százalék helyett, akár egymillió forintnál többet kérhetnek az új lakások négyzetméteréért a fővárosban”

– utalt az intézkedés egyik kedvezőtlen hatására Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója. Mind a fejlesztők, mind a vásárlók választ várnak arra, hogy a 2020-ig el nem készült, de leelőlegezett lakásoknál a vételár mekkora részét lehet öt százalékos, és mekkorát a magasabb áfával elszámolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.