2018. szeptember 19., szerda

BARTUS LÁSZLÓ. A SIRALMASNÁL IS SIRALMASABB

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.09.18.


Igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy a hiba azokban van, akik még egyetlen szavát komolyan veszik ennek az embernek, s bedőlnek Gyurcsány Ferenc bármilyen szövegének. Nem akarom őt megbántani, de egykori miniszterelnökhöz, pártelnökhöz, és mondhatnám úgyis, egykori volt demokratához méltatlan, amit tesz. Legbarátibb tanácsom csak az lehet, hogy vonuljon vissza méltósággal, ne rombolja tovább megtépázott nimbuszát, ne töltse be a helyet, ha nem tölti be a szerepet.

Természetesen, nem azért mondom mindezt, mert a kormányváltásért (!) tartott tüntetés résztvevőinek száma meg sem közelíti egy kórházi műtét várólistájának létszámát sem, s nem is azért, mert természetesen a mostani alkalmat sem használta ki arra, hogy a pártja kivonuljon a parlamentből, mert a pénzügyi veszteség elkerülését választotta a tisztesség és a haza helyett. A pénzt választotta az elvszerűség, a jogállamiság helyett. A kollaboráció mellett, a rendszer legitimálása mellett döntött a pénz miatt. A pénz jobban kellett.

Ez önmagában elégséges ok lenne, hogy távozásra szólítsuk fel a közéletből, mint egyetlen olyan elllenzéki pártvezetőt, aki legalább tudja, hogy amit tesz, az becstelenség. Ezt onnan vesszük, hogy korábban ezt mondta. Az Orbán-rendszer legitimálása becstelenség. A többi kollaboránssal nincs mit kezdeni, a fogalmakkal sincsenek tisztában, és már régen eladták magukat Orbánnak. De Gyurcsány úgy tesz, mint aki nem. Ám mégis.

Az is elegendő indok lenne, hogy örökre nyugdíjba vonuljon, és adja át a helyét másoknak, hogy szépen csendben kormányváltásról és új választásról beszél. Az Orbán-rendszerben. Nem arról volt szó, hogy nem kormányváltásra, hanem rendszerváltásra van szükség? Hol vannak a nagy szavak, a nagy ígéretek, a nagy elvek? Gyurcsány már csak kormányt akar váltani és nem rendszert? Vagy mostantól azt hazudja reggel, délben és este, hogy előbb a kormányt ragadja meg, és majd utána vált rendszert? Ezt csak a nagyon hülyéknek adhatja el. Most akar új választási rendszert, amikor fél éve elfogadta a mostanit és elindult rajta?

Mindez nem elég, bár ezzel összefügg, hogy az Index tudósítása szerint ezt mondta: “nem szabad elégtételt venni, békét és nyugalmat kell hozni. De lesz azért majd néhány dolog, amiről el kell beszélgetni Orbánékkal szerinte”. Mit akar? Elbeszélgetni Orbánékkal? Miről? Arról, hogy megdöntötték az alkotmányos rendszert, és államcsínyt követtek el, a hatalom kizárólagos birtoklását valósították meg, amelyet tilt az Alkotmány? Mészáros Lőrincről és a százmilliárdos vagyonáról? Az Orbán család százmillióiról? A kifosztott országról?

Arról akar elbeszélgetni Orbánékkal, hogy az országlásuk köztörvényes bűncselekmények sorozata? És hol akar erről beszélgetni ezekkel a fasiszta bűnözőkkel? Az őrszobán vagy a kávé mellett, esetleg meghívja főzni egyet? Elintézik egymás közt? Azért mert a nép békét és nyugalmat akar, és “nem szabad elégtételt venni”? Akkor tessék kiengedni a börtönből az összes bűnözőt, mert kevés van, aki súlyosabb bűncselekményeket követett el, mint ez a bűnszervezet.

Azért hívta Gyurcsány az embereket az utcára, hogy elfeledtesse velük, hogy a NER az nem egy kormány, hanem egy rendszer? Hogy amikor esélye nincs arra, hogy valaha hatalomra kerüljön ő vagy bárki más, előre menlevelet adjon az igazságszolgáltatás helyett Orbánnak, és politikai döntést hozzon arról, hogy ne legyen “elégtétel”, ne legyen igazságszolgáltatás? Jól értem, hogy ezt a “legeurópaibb” párt elnöke mondja? Mi köze neki ehhez? A független igazságszolgáltatás dolga eldönteni, ki milyen bűncselekményeket követett el, s mi jár érte.

Gyurcsányt senki nem hatalmazta fel, és remélem, soha nem is fogja, hogy ő döntse el a NER gyalázatos vezetőinek sorsát, ne az igazságszolgáltatás. Méghogy ne legyen elégtétel. Minden büntetési tétel, de még a személyiségi jogok megsértésének alapja is a szankció és a megelőző funkció mellett az elégtétel. Elégtételt kell adni. Diktatúrának nevezi az Orbán-rendszert, ami ha igaz, akkor ez a demokratikus alkotmányos rend megdöntése.

Ez államellenes bűncselekmény, amit a Btk. életfogytiglani szabadságvesztéssel büntet. Ez a legsúlyosabb nem életellenes bűncselekmény, amiért csak azért nem akasztják fel ezt a bűnszervezetet, mert nincs halálbüntetés, egyébként az járna érte. De Gyurcsány kihívja az embereket az utcára, kormányváltást akar, a diktatúrán belül, s nem is rendszerváltást, s ha a beszédén megjelent száz talpassal lemondásra kényszeríti Orbánt, szabad elvonulást ígér neki. Mi jogon?

Nem tudtam, hogy a demencia jelei mutatkoznak az egykori miniszterelnökön, de akkor azt javaslom, legyen valakinek annyi esze, hogy eltávolítja egy szép tó partjára, és nem égeti a demokratákat és az Európa-párti polgárokat tovább, akiknek a nevében beszél. Azt mondja Gyurcsány, hogy a béke és a nyugalom nevében kínál menlevelet Orbánnak, ha lesz kedves a hatalmat önként átadni a diktátor. Szerinte akkor lesz béke és nyugalom, ha nincs semmi felelősségre vonás? Ha a törvénytelenséget nem szankcionálja a törvény?

A béke az igazság gyümölcse. Most arról ne is beszéljünk, hogy ha Orbán véletlenül valamit elszámítana, és az általa kiírt csaló választások valamelyikén megbukhatna (ez kizárt, csak az elméleti lehetőség miatt vegyük ezt számításba), akkor Gyurcsány Ferenc azt gondolja, hogy béke és nyugalom lenne, ha nem tartóztatják le azonnal? Orbán tudomásul venné? A 2006-os utcai puccskísérlet bukott miniszterelnöke adja elő nyilvánosan ezt a baromságot?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése