2018. szeptember 11., kedd

EURÓPA PÁRTJAINAK MOST EL KELL DÖNTENIÜK, HOGY ELVISELIK-E ORBÁNT

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.09.11.


- Már hat éve érlelődik a döntés az Európai Parlamentben, amiről kedden vitáznak és szerdán szavaznak. A most napirendre került, Sargentini-jelentésnek is nevezett szöveg arra buzdítja a képviselőket, hogy indítsák el az EU alapszerződésében hetes cikkelynek nevezett eljárást a magyar kormány ellen. 

- Ezt az eljárást akkor használják, ha úgy vélik a kezdeményezők, hogy egy tagállamban rendszerszinten, súlyosan sérülnek az EU alapvető demokratikus értékei.
- A magyar kormány szerint a migránspártiak állnak csak bosszút Magyarországon. A Sargentini-jelentést előkészítő Tavares-jelentés idején még azt mondták, hogy a rezsicsökkenést akarják megakadályozni.
- A legnehezebb helyzetben a Fideszt is tagjai között tudó néppárti képviselők vannak most. Sokan nem szeretik közülük a magyar rendszert, de közben szét se akarják verni a saját csoportjukat az EP-választás előtt.

- Orbán pellengérre állítása kiváló alkalom viszont Emmanuel Macron francia elnöknek, aki Orbánhoz hasonlóan szívesen átalakítaná az európai pártrendszert.
- Ha szerdán a magyar kormány ellen meglesz a kétharmad, könnyen lehet, hogy a Fidesz már az EP-választás előtt átmegy a konzervatív frakcióba, és oda gyűjti össze a populista jobboldal migránsozó erőit. Ha viszont a néppárt megvédi Orbánt, akkor a döntéssel elégedetlenek nagyobb kedvet kaphatnak ahhoz, hogy inkább Macron új pártszövetségéhez csatlakozzanak.

Kedden vitatja meg az Európai Parlament, hogy az EU alapértékeit súlyosan megsérti-e a magyar kormány. Szerdán szavaznak is erről a képviselők.

Ha kétharmados többséggel úgy látják, hogy súlyos veszélyben vannak az európai értékek Magyarországon, akkor a külügyminiszterek tanácsának is ki kell vizsgálniuk a helyzetet, és az egész eljárás végén elvben megfoszthatják a magyar kormányt szavazati jogától az EU-ban, vagy elvonhatják az EU-s pénzeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.