2018. szeptember 11., kedd

FOTÓZGATUNK, VIDEÓZGATUNK, MŰVÉSZKÉM? HÁT A VASÚTBIZTONSÁGGAL HOGYAN ÁLLUNK?

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2018.09.10.


...Az egyetemi katedra nem elég

Egy a jelenleg fellebezési szakaszban lévő ügye miatt anonimitást kérő, ismert és elismert magyar fotóművész ennél is cifrább kálváriáról számolt be a Qubitnek. A bel- és külföldön számtalanszor díjazott, mesterségét egyetemen is oktató fotográfusról a kormányhivatal az idén nyáron kiderítette, hogy nem rendelkezik a fényképészeti tevékenységhez szükséges képesítéssel.

„Dörgedelmes hangvételű levélben szólítottak fel, hogy mutassam be, jogszerűen működik-e a nemrég regisztrált kisadózó egyéni vállalkozásom. Magamhoz vettem hát az egyetemi diplomám, valamint számtalan igazoló szerződést, megbízást, amivel reméltem, hitelesen igazolhatom, hogy professzionális és nem törvénybe ütköző, amit évtizedek óta teszek. Egyéb alkotóművészeti tevékenység a fő tevékenységem, kiegészítők az oktatás és a fotózás – bocs, fényképészet, ha valaki még ezt a kifejezést használná a hivatalon és a törvényalkotókon kívül” – ismerteti az alaphelyzetet a Lisszabontól Berlinig rendszeresen kiállító fotóművész.

Az oktatási jogosultságát – vagyis az egyetemi kurzusairól kiállított számlákon szereplő jogcímeket – a kormányhivatal rendben találta, ám a fotóművész negyedszázados alkotói pályafutása mellett a hivatal a szakdiplomáját nem fogadta el érvényesnek. „Fotóból államvizsgáztam, de nem fotó, hanem rajz és vizuális nevelés szakon, így a fotográfia nincs külön ráírva az egyetemi diplomámra, ezért elvittem az összes vizsgajegyzőkönyvet, az azóta keletkezett egyetemi és OKJ-s oktatói megbízási szerződéseimet, az életrajzomat és a kiállítási katalógusaimból is párat” – mondta a jeles alkotóművész. Az ügyintéző, majd a hivatal vezetője azonban nem hajolt meg a vizuális kultúra és a fotográfia összefüggéseit kifejtő érvek előtt. Ehelyett a hatályos paragrafusokban megnevezett fényképészi képesítését hiányolták. „Hozzon bármit, mondjuk szakmunkás vizsgát” – idézi a kormányhivatalban kapott tanácsot a fotós. A jeles művésztanár a helyzet abszurdítását megvilágítandó rákérdezett: úgy értik, vizsgáztassa le saját magát egy olyan szakképzés végén, amelyen a főtárgyat személyesen ő tanította? A továbbiakat a fotós Facebook-oldaláról idézzük:

„- Hogy tudok fellebbezni?
- Nem írja alá a jegyzőkönyvet, nem törli a tevékenységet és fellebbez. De mivel egyelőre nincsen fotós papírja, amit mi elismernénk, úgyis elutasítjuk. Akkor nemcsak a fotós számlaírástól tiltjuk el hivatalosan, hanem a tevékenységtől hatóságilag.
- Magyarul, ha elutasítják a fellebbezésem, többé nem fotózhatok, nem állíthatok ki számlát, nem fogadhatok el pénzt a munkámért?
- Így van, Ön onnantól hivatalosan és nyilvánosan többé nem fotózhat.
- Ha törlöm a fotós tevékenységet most, de később fel szeretném mégis venni, egyéni elbírálást kérhetek?
- Nem, nincs egyéni elbírálásra módja. Felsőbb szinten sincs. Állítsa ki az egyéb alkotóművészeti számlát, ahhoz nem kell semmilyen végzettség.
- De elvégeztem az egyetemet, 25 éve vagyok elismert fotós, külföldön is gyakori kiállító, az ország egyik legjobb egyetemén tanítom a tárgyat és hoztam számtalan pecsétes hivatalos igazolást is erről.
- Az minket nem érdekel. Ez a törvény. Csináljon Bt-t, vagy Kft-t, azt nem nézzük.
(...)
- Amúgy még nem végeztünk, nyilatkoznia kell.
- Miről?
- Hogy nem végez tűzvédelmi oktatással kapcsolatos oktatásszervezést. Nem végez vasútszakmai továbbképzést. Nem végez foglalkozási rehabilitációs szakértői tevékenységet”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése