2018. szeptember 18., kedd

HELLER ÁGNES: ORBÁN ZSARNOK, KÉTHARMADDAL IS - FEUDÁLIS REZSIMJÉBEN NEM TÖRTÉNHET SEMMI, AMIT Ő NEM AKAR

24.HU
Szerző: FARKAS GYÖRGY
2018.09.17.



Mi történt Magyarországgal? Heller Ágnes a The New York Timesban közölt vendégkommentárjában elmagyarázza azoknak, akik nem értik Kelet-Európát. A filozófus szerint Magyarországon soha nem volt liberális demokrácia, most pedig Orbán Viktornak kedvez, hogy terjed Európában a jobboldali populizmus.

Heller Ágnes történelmi hátteret adva a jelenlegi helyzetnek azt írja, a magyaroknak a rendszerváltáskor ölükbe hullott a szabadság, nem kellett megküzdeniük érte, így sokakat nem is érdekelt. A nép így kiszolgáltatott volt, amikor felbukkant egy gátlástalan politikus, aki felismerte az igényt, kell egy vezető, aki helyettük gondolkodik.

Orbánnak a hatalmat nem is kell kisajátítania, uralmát névlegesen demokratikus választással betonozza be, hiszen a mai diktátorok az urnáknál biztosítják be antidemokratikus rendszerüket, legitimálják illegális rezsimüket, amit támogat a választói körzetek módosítása, a sajtószabadság lefaragása, a félelemkeltés.

Csak akik nem értik Kelet-Európát érvelhetnek azzal, hogy Orbán nem lehet zsarnok, mert kétharmaddal nyert. Lehet, hiszen nélküle nem történhet semmi és csak az lehet, amit ő akar. Nincs ellensúly, még saját pártján belül sem. Egy feudális rezsim demokratikus folyamatok köntösébe öltözött, ami maga az illiberális demokrácia.

A legutóbbi választáson többen szavaztak ellene, mint mellette, de az arctalan tömegtársadalom és a szétaprózódott ellenzék nem tudta megfékezni a populisták összpontosított gyűlöletét, Orbán pedig biankó csekket kapott, hogy továbbra is saját képére formálja az alkotmányt.

Heller Ágnes a minap jelezte, ő nem fél egy olyan hatalomtól, amely csak három szót ismer: „komcsi, buzi, Soros-ügynök”. Így reagált arra, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő „öreg, bigott és elavult” kommunistának titulálta.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.