2018. szeptember 19., szerda

MEGFOJTHATÓ-E PÉNZZEL AZ INDEX?

24.HU
Szerző: SZIGETI PÉTER
2018.09.19.


Ahogy azt már alighanem mindenki tudja, aki kicsit is érdeklődik a média helyzete iránt Magyarországon, hétfőn bejelentették a vezető magyar hírportállal, az Indexszel a hirdetési felületek értékesítése révén összefonódott CEMP, illetve az Indexet működtető alapítvány mögötti cég tulajdonosváltását. A Tóth-Szenesi Attila főszerkesztő által jegyzett, és minden indexes munkatárs által aláírt szolgálati közleményben az Index szerkesztősége háborús metaforát használ helyzetük megmagyarázásához és az előttük álló lehetőségek bemutatáshoz. Márpedig Montecuccoli óta tudjuk, hogy a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz. Most annak megértésében próbálunk segíteni az eddig rendelkezésünkre álló információk alapján, hogy honnét van és honnét lehet az Indexnek pénze, és a jogi trükközésen kívül milyen veszély fenyegetheti még az oldalt.

Ok, kezdjük ott, hogy mi lesz most az Indexszel?

Ezt jelenleg nem tudni pontosan. Az biztos, hogy az Index munkatársai ma, 2018. szeptember 19-én úgy vélik, szabadon tudják végezni munkájukat. Amíg ez így marad, addig ígéretük szerint az Index változatlanul működik tovább.

Az Indexet jelenleg egy non-profit szervezet, a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) tulajdonolja. Az MFA-t egy részvénytársaság, az NP Nanga Parbat Zrt. (NP) alapította, ám az alapítvány alapszabálya szerint attól függetlenül működik. Az MFA 2017. április 19-én szerezte meg az Index tulajdonjogát a Spéder Zoltán birtokolta CEMP-től. A mostani tulajdonosváltás két vállalatról szól: egyrészt az NP-ről, másrészt a CEMP-csoportról, ezeket szerezte meg Ziegler Gábor, az Index kereskedelmi vezetője és Oltyán József, akit nevezzünk az egyszerűség kedvért kormányközeli üzletembernek. (A részletek itt.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.