2018. szeptember 19., szerda

MENNYIT TESZNEK A HATÁRÁTKELŐK A BRITEK ZSEBÉBE?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.09.19.


Meglehetősen érdekes adatokkal állt elő egy friss brit tanulmány, mely azt vizsgálta, miként járulnak hozzá (vagy vesznek el) a brit költségvetésből a szigetországban élő uniós határátkelők. A végeredmény elgondolkodtató.

Nem akarom sokat húzni az időt, úgyhogy rögtön az elején a közepébe vágva: az Oxford Economics a brit kormány számára készült és most megjelent tanulmánya szerint az Európai Unióból érkezett munkavállalók évente 2300 fonttal több adót fizetnek be az államkincstárba, mint az átlag.

Éves szinten ezt azt jelenti, hogy az EU-n kívülről érkezettek az átlagnál 800 fonttal kevesebbet adóznak, és még az Egyesült Királyságban születettek is az átlag alatt vannak, igaz, csak 70 fonttal.

Gyakorlatilag a munkával eltöltött aktív évekre vetítve egy Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgár 78 ezer fonttal többet fizet a brit államnak, mint amennyit különböző juttatások formájában kivesz belőle.

Csak a tisztánlátás végett, ugyanez a szám a bennszülött britek esetében nulla, azaz pontosan ugyanannyival járulnak hozzá a költségvetéshez, mint amennyit kivesznek belőle. (Gondolom ez például az oktatás igénybevételének köszönhető.)

Mi lenne, ha nem lennének?

A tanulmány szerint mindebből az következik, hogy az ott dolgozó uniós állampolgárok értéke annyi, mint a jövedelemadó 5 százaléka, vagy ha megfordítom, ennyivel kellene emelni az szja-t, hogy pótolják a határátkelők befizetésének kiesését a Brexit esetén.

„Az államháztartás esetében az európai uniós bevándorlók jelentősen többel járulnak hozzá, mint amennyibe kerülnek, azaz voltaképpen könnyítenek a többiekre nehezedő adónyomáson” - mondta az Independentnek Ian Mulheirn vezető kutató.

„Mi több, ez az erősen pozitív hozzájárulás egész életen át kitart: a legtöbb határátkelő tanulmányai végeztével érkezik, és a legtöbben azelőtt elköltöznek, hogy a nyugdíjba vonulásuk pénzbe kezdene kerülni a költségvetésnek” - tette hozzá a közgazdász.

„Ha az Egyesült Királyság majdani uniós viszonyrendszerének része lesz a csökkenő bevándorlás, akkor az elemzés szerint ez az országban élők számára plusz adóterhet jelenthet majd” - hívta fel a figyelmet Ian Mulheirn...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.