2018. szeptember 23., vasárnap

MENŐ DRÓNFELVÉTELEK, MÉG MENŐBB ÁTLÁTSZÓ OLVASÓK, ÉS AZ OROSZ KAVARÁS AMERIKÁBAN

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: MUTYIMONDÓ
2018.09.22.


Drónfelvételek a Tiborcz Istvánhoz köthető cégek ingatlanbirodalmáról

Az Átlátszó egy drónnal felszerelkezve járta be a Tiborcz Istvánhoz köthető vállalkozások főbb szerzeményeit, hogy megmutassa, mihez kezdett Orbán Viktor veje, miután a közvilágítás-korszerűsítésől átnyergelt az ingatlanbizniszre. A videó elkészítéséhez összesen hétszáz kilométert utaztunk, és tucatnyi helyszínt jártunk be.

Így gyűlnek a bizonyítékok az orosz kavarásról Trump körül – idővonalra raktuk, mi derült ki eddig

Az új elnök 2016. november 8-i megválasztása óta röpködnek az indulatok és az erős jelzős szerkezetek a Russian meddling, vagyis az amerikai választásokba történt orosz beavatkozás ügyében. És nem csak indulatok és jelzős szerkezetek, de három hivatalos vizsgálat is folyik az ügyben. A Képviselőház és a Szenátus illetékes bizottságai mellett az igazságügyi tárca egy volt FBI-igazgató különleges ügyészt is kinevezett Robert Mueller személyében, aki hatalmas és felkészült apparátussal vizsgálódik. Idővonalon az amerikai elnök, csapata és a hibridháborús beavatkozók cselekedetei döntően amerikai forrásokból. Vágvölgyi B. András összeállítása.

Idén is az 50 legnépszerűbb civil szervezet között az Átlátszó a felajánlott szja 1 százalékok alapján

A NAV által most közzétett adatok szerint 2018-ban több mint 27 ezer civil szervezetnek mintegy 8,3 milliárd forintot ajánlottak fel a Magyarországon adózók. A civil 1%-okról a jelenlegi állás szerint mintegy 1,79 millió adózó rendelkezett érvényes módon tavasszal, a felajánlott összeg meghaladta a tavalyi 7,8 milliárd forintot. Az Átlátszó a korábbi évekhez hasonlóan az 50 legnépszerűbb civil szervezet között, végzett, a 35. legtöbb felajánlást kaptuk: 2959 támogatónk összesen 23 millió forintot irányított hozzánk. Köszönjük!
Az elmúlt héten ezen kívül többek között:

- beszámoltunk arról, hogy az állam 6 milliárd forintot költött a volt Malév-székházra és az Andrássy út 70. megvásárlására. Eredetileg nem mondták el, hogy mennyit költöttek a két épületre, ezért adatigénylésben kértük ki a Miniszterelnökségtől az értékbecsléseket és adásvételi szerződések.Az állam még 2017 végén megjelent kormányrendeletben elővásárlási jogot jegyzett be a világörökségi területeken fekvő ingatlanokra, ami azt jelenti, hogy ha egy ilyen ingatlant el akar adni a tulajdonosa, akkor köteles értesíteni az államot az eladási szándékáról. Arról már korábban beszámoltunk, hogy mind a két adásvételnél Répássy Róbert volt fideszes országgyűlési képviselő ügyvédi irodája segített a Miniszterelnökségnek. Most az is kiderül, hogy a volt Malév-székházért egy kormányközeli üzletembernek és egy offshore cégnek fizették ki a vételárat.

- megírtuk, hogy közösségi tervezéssel fog kialakulni a Római-part arculata – már ha hihetünk a III. kerületi önkormányzat kampányának. Sajnos azonban nemcsak az eddigi csúnya taktikázás utal arra, hogy a kerület vezetése megint az időhúzásra játszik: a mostani feltételek alapján ugyanis a „közösség” „tervei” semmilyen relevanciával nem bírnak a lényeget, a Római sorsát meghatározó gát nyomvonalát, vagy akárcsak a part használati funkcióit illetően. Ráadásul az önkormányzat csendben életre hívta a maga „civil” szervezetét, amelyik nyilván ugyanolyan joggal nyilvánít majd véleményt, mint a közhatalomtól független civilek.

- megírtuk, hogy az ügyészség nyomozást rendelt el a még óvatos becslések szerint is kétszázezer személyt érintő, rákkeltő kínai adalékanyaggal szennyezett vérnyomáscsökkentő gyógyszerek miatt. „Megnyugtató”, hogy az Európai Gyógyszerügynökség szerint azoknál, akik hét éven át a legnagyobb napi adagban szedhették a forgalomból kivont készítményeket, ötezer betegenként egynél alakulhatott ki daganatos elváltozás.

- összesen 41,5 millió forintba került a rendőrségnek a határzár építésekor keletkezett károk rendezése. Magánszemélyeknek mintegy 16 millió forintot, két községnek pedig összesen 25,8 milliót fizetett ki az Országos Rendőr-főkapitányság kártérítésként. Az adatokat a rendőrség az Átlátszó közérdekű adatigénylésére küldte meg.

- beszámoltunk róla, hogy a Rogán Antal minisztert helikoptereztető Fly-Coop Kft. nemrégiben egy új repülős vállalkozást alapított az amerikai International Defense & Aerospace Group LLC (IDAG) magyar leányvállalatával. Az IDAG-tól 2017-ben vett a magyar rendőrség helikoptereket, és a cégben azóta már társtulajdonos a prágai üzletember Jan Obrman is, akinek cseh cégétől a rendőrség 2016-ban nagyon drágán vett öt gépet.

- nincs szerencséje mostanában a helyettes államtitkároknak a számítástechnikai eszközeikkel, az Átlátszó értesülése szerint ugyanis nem csak Honvédelmi Minisztérium egyik helyettes államtitkárának a tabletjét lopták el, hanem a Miniszterelnökség hatósági ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkárjának a laptopját is. Ebben az esetben is kiemelt rendőri egységre bízták a nyomozást.
További cikkeink:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.