2018. szeptember 2., vasárnap

NEM MONDOTT IGAZAT AZ AMERIKAI NAGYKÖVET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.09.01.



David B. Cornstein, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete a Szombat című zsidó magazinnak adott interjújában azt mondta, még nem hallott arról, hogy Magyarországon sérülnének a demokratikus jogok. Ezt neki soha senki nem mondta még Magyarországon. Csupa elégedett emberrel találkozott.

Hitetlenkedő riporteri kérdésre Cornstein szó szerint ezt mondta: “Az elmúlt két hónapban rendkívül kedvező tapasztalataim voltak. Találkoztam vallási vezetőkkel, világi vezetőkkel, NGO-k vezetőivel. Naponta tíz programon veszek részt – nem ülök tehát az irodámban arra várva, hogy valaki beessen hozzám. Ám amiről Ön beszél, arról nem hallottam. Senki sem mondta nekem, hogy ez vagy az rossz, szörnyű, kérem lépjen közbe, segítsen. Én elégedett emberekkel találkoztam. Nem láttam, hogy a szabadságjogokat csorbítanák.”

Ez az állítás egyszerűen nem felel meg a valóságnak. Mint azt megtudtuk, Iványi Gábor metodista lelkész nemcsak levélben tájékoztatta részletesen a nagykövetet az egyházát és más egyházi közösségeket ért jogsértésekről, hanem szóban is elmondta a nagykövetnek. Iványi Gábor úgy tájékoztatott, hogy ő is részt vett egy ilyen találkozón, ahol egyházi és vallási vezetők vettek részt, és ott nem azt a tájékoztatást adta a nagykövetnek, amit ő az interjúban mondott, miszerint nem sérülnek az Orbán-rendszerben a demokratikus jogok. Hanem ellenkezőleg.

Nem felel meg a valóságnak, hogy David Cornstein nagykövet csak elégedett emberekkel találkozott volna. Ami döbbenetes, hogy Cornstein úr nemcsak félreértett valamit, hanem konkrétan letagadta és meghamisította a valóságot. Az interjúban ezt mondta a vallási vezetőkkel való találkozóról: “Eljöttek a protestáns egyházak vezetői. A moszlim felekezet vezetője. Mindenki, aki fontos. És igazán csodálatosan éreztük magunkat. Meghallgattuk a jelenlévők gondjait. Ezek azonban nem a kormánnyal és nem a vallásszabadsággal voltak kapcsolatban.”

A tisztség iránti tiszteletből, amit Cornstein úr betölt, nem mondjuk, hogy hazudik, csupán azt, hogy nem mond igazat. De valójában ez történt. Iványi Gábor a vallásszabadságot ért támadásokat és sérelmeket sorolta, amit a nagykövet egyszerűen letagadott. Csak annyit mondott, hogy az összes sérelem, ami elhangzott, hogy a muszlimoknak nincs temetőjük, ahova temetkezhetnének. Nem mintha ez nem tartozna a vallásszabadság körébe...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.