2018. szeptember 13., csütörtök

ORBÁN MÉG SOHA NEM KAPOTT EKKORA POFONT - ÉS HAMAROSAN JÖN A KÖVETKEZŐ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.09.12.


...Az biztosan kijelenthető: Orbán ekkora pofont még nem kapott a fülkeforradalom kirobbanása óta. És nem ez az utolsó. Minden számítás szerint napokon belül megszületik az Európai Néppártban a Fidesz tagságának legalábbis felfüggesztése, ha nem egyenesen a kizárása.

Magyarországon ki-ki pártszimpátiája szerint értékelheti az EP döntését. Az ellenzékiek – kivéve az LMP szimpatizánsait, ha akadnak még ilyenek – triumfálhatnak: az EU egy választott testülete megálljt parancsolt az orbáni illiberalizmusnak. De győzelemként ünnepelhetnek az orbánisták is: lám, vezérük az egyetlen, aki nyíltan szembe száll a sorosista mirgáncssimogatókkal, e büntetés valójában ennek a munkának az elismerése.

Egyedül azok nem repeshetnek az EP szavazás eredményéért, akik abban reménykedtek/reménykednek, hogy a Sargentini-jelentés elfogadásának bármilyen, kézzel fogható következménye lesz a NER-re, Magyarországra nézve. Az EP döntéséből ugyanis mindössze annyi következik, hogy a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanácsnak kötelessége foglalkozni az üggyel. Ehhez pedig az ET-ben egyhangú szavazásra lesz szükség. Márpedig addig álljanak féllábon a reménykedők, amíg az olasz vagy a lengyel vezetés támogatni fogja a magyar miniszterelnökkel szembeni vizsgálat megindítását.

Vagyis az egész purpárlé szépen elhal, mire a Tanács elé kerül.

Ennek ellenére jelentősége mégis akad, mégpedig nem is kicsi, a jelentés szerdai elfogadásának. És mint minden politikai döntés esetében – az EP-ben választott politikusok ülnek, vagyis esélyük sincs nem politikai döntést hozni –, mindenki a saját szája íze szerint formálhatja, kommunikálhatja azt.

Íme néhány felhasználási módja a Sargentini-jelentés elfogadásának:

– Merkel fegyverként használhatja Orbán összeurópai elítélésének tényét koalíciós partnere és állandó zsarolója, Orbán legnagyobb német szövetségese, a bajor Horst Seehoferrel szemben.

– Miként minden néppárti konzervatív a szavazásra hivatkozva éles határvonalat húzhat saját pártja, és országa nacionalista, szélsőjobboldali erő között.

– Macron, francia elnök is győzelemet ünnepelhet, hisz korábban megmondta: Orbán és Salvini legnagyobb ellenfele ő, aki megtisztítaná a nacionalistáktól a néppártot, létrehozva egy erősebb uniós integrációt támogató politikai centrumot.

– Salvini másra sem vár, mint Orbán kirúgására a néppártból, hogy saját, euroszkeptikus formációjába csábítsa a nagyhangú magyar vezetőt.

– A 2019-es EP választások kampányában a Néppárt minden ellenfele – szocialisták, zöldek, liberálisok, stb… – mindaddig fegyverként használhatják a konzervatívokkal szemben a jelentés elfogadását, amíg azok nem lépnek valamint a Fidesszel szemben. Így moshatják össze a néppártiakat a szélsőséges nacionalistákkal.

Egyszerűbben: az unió politikai családjai között folytatott versengésben sokkal nagyobb jelentősége van a Sargentini-jelentés elfogadásának, mint Magyarországon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.