2018. szeptember 22., szombat

ORBÁN VIKTOR ELŐTT BEZÁRUL AZ EURÓPAI AJTÓ, ARCCAL MÁR A NAGY SZÖVETSÉGES SEM ÁLL KI MELLETTE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2018.09.22.


Az igazi áttörés az Európai Néppártban, az EPP-ben történt meg. Wojciech Przybylski, a Visegrad Insight című folyóirat főszerkesztője szerint a 7. cikkely szerinti eljárás elindításának jogi következményeinél sokkal fontosabb, hogy ezzel a szavazással megváltozott Orbán Viktor helyzete Európában. Bár az EPP nem zárta ki soraiból a Fideszt, a magyar miniszterelnök többé nem számíthat a kereszténydemokraták védőernyőjére

Miért most telt be a pohár? Miért most fordult szembe Orbán Viktorral az Európai Parlament képviselőinek többsége?

– Hosszú folyamat volt, az érvek és indulatok már évek óta halmozódtak. Orbán Viktor eddig nagyon ügyesen blokkolta a kezdeményezéseket, amelyek már korábban is szankciókat sürgettek a Fidesz normasértései ellen. Az Európai Néppárt eddig azonban eltökélten védelmezte Orbánt, aki mindig pontosan felmondta a tőle várt leckét, hitet tett olyan elvek mellett, amelyeket otthon szisztematikusan megsértett. A EPP azonban most félretette a védőernyőt. Ennek oka szerintem az, hogy Orbán új stratégiát választott. Már nemcsak barátságos találkozókon vett részt különböző országok nacionalistáival és radikálisaival, amit korábban elnéztek neki, de nyíltan szövetkezni kezdett velük. Ezt viszont a májusi európai parlamenti választások előtt az EPP meghatározó pártjai, elsősorban a német kereszténydemokraták már saját pártszövetségük elleni kihívásként értelmezték. Felismerték, hogy nemcsak arról van szó, hogy Orbán bizonyos kérdésekben feladja a támogatásukat, hanem arról is, hogy ellenük alakít ki szövetségeket. Alig leplezetten két kapura játszik.

A magyar miniszterelnök a EPP vezetése szemében veszélyesebbé vált, mint amilyen korábban volt?

– Igen, hiszen nyílt nacionalista keresztes hadjáratot indított ellenük. Egy olyan, egész kontinensre kiterjedő szövetség megalapítására hívott, amely egy táborba terelné a radikálisan establishmentellenes erőket. Paradox módon a nacionalisták internacionáléját szervezte. Az, hogy Steve Bannont, az amerikai alt-right mozgalom vezéralakját, Donald Trump elnök volt főtanácsadóját meghívta a visegrádi csoport hivatalos konferenciájára, hogy összeborult a szélsőséges Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, nyilvánvalóan más módon volt hatásos lépés, mint ahogyan eltervezte. Az Európai Néppárt meghatározó politikusai ezt már nyílt kihívásként értelmezték. Úgy érezték, hogy fel kell adniuk azt a kompromisszumpolitikát, amelyet Roland Freudenstein, a Wilfried Martens Központ igazgatóhelyettese kissé éles szemléletességgel korábban úgy fogalmazott meg, hogy még mindig jobb, ha a rosszfiú kifelé pisil a közös sátorból, mint ha kívül lenne, és befelé tenné ugyanazt.

Tehát tulajdonképpen a német néppártiak álláspontja változott meg.

– Több tényező egybeeséséről van szó. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a EPP-re igen nagy külső nyomás nehezedett. A médiában egymást érték az Orbánt támadó cikkek, tekintélyes civil szervezetek lobbiztak az EPP minden tagjánál a Fidesz ellen, és az Európai Parlament baloldali frakcióiban már régen gyűlt a harag. Mindehhez hozzájárult az a játszma is, hogy egyes nemzeti szereplők, közöttük is elsősorban Sebastian Kurz osztrák kancellár előjött, és váratlanul teljes támogatásáról biztosította az Orbán Viktor ellen szavazókat. Ő olyan szereplőként lépett színre, és nem egyedül, akiket hagyományosan konzervatívként ismerünk, de ezt a pillanatot választották arra, hogy Orbán személyén keresztül a radikálisok ellen forduljanak.

Ez azért volt meglepő, mert ő hagyományosan baráti viszonyt ápolt Orbánnal.

– Persze, Kurz nagyon barátságos és kedves fiatalember. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy ne csak Magyarországgal forduljon szembe, de ugyanazzal a lendülettel más olyan kelet-közép-európai országokkal is, amelyek a szövetségest látták benne. Lengyelországgal, Szlovákiával és Romániával is. Kurz úgy döntött, hogy a mostani az alkalmas pillanat arra, hogy újrapozicionálja a kormányát, mondván, figyeljetek, mi a rosszfiúk ellen vagyunk. Mi nem az az ország vagyunk, amelyet 18 évvel ezelőtt Jörg Haider hatalomba emelése miatt támadtatok, és szintén a 7. cikkely alkalmazásával fenyegettetek. Mi a centrummal tartunk, hiszen annak része vagyunk.
Mi lehet mindennek a következménye a magyar kormány számára?

– A nyilvánvaló következmény az, hogy Orbán nem folytathatja tovább a pávatáncot. Véget ért az idő, amikor kritikusait lecsillapíthatta azzal, hogy Brüsszelben csupa olyasmit mondott, amit elvártak tőle, majd teljesen más politikát folytatott Magyarországon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.