2018. szeptember 22., szombat

ÖTMILLIÁRD FORINTOS PROGRAMOT INDÍTOTT FIATALOKNAK AZ EMMI, DE PONT A CÉLCSOPORTOT SZORÍTOTTÁK KI BELŐLE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ VERONIKA
2018.09.22.


Az eredeti célkitűzés a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatása, de pont ők nem engedhetik meg maguknak a fél éves ingyen munkát. Az Emmi olyan szűkre szabta a feltételeket, hogy sokan nem férnek be a programba. Eközben a Pénzügyminisztérium párhuzamosan futó programjában pénzért is dolgozhatnak és tanulhatnak.

Háromezer fiatal élhet az önkéntes munka lehetőségével egy ötmilliárd forintos pályázati támogatásnak köszönhetően, a szakmai képzés mellett az önkénteseknek a fogadó szervezetek ingyenes nyelvtanfolyamot, illetve autóvezetői képzést biztosítanak – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy július végi sajtótájékoztatón. A programot az Új Nemzedék Központ honlapján hirdették meg. Az eddigi közleményekből azonban nem derül ki, hogyan kívánják elérni a célcsoportot. Mindeközben évek óta fut a Pénzügyminisztérium Ifjúsági Garancia Programja, amely ugyancsak a fiatalokat célozza meg, de juttatásokkal segíti is elhelyezkedésüket. Egyelőre kérdésesnek tűnik, hogy milyen pluszt hozhat az ötmilliárdos keretből megvalósított önkéntes program, és hogyan érik el a célcsoportot. Forrásaink szerint pont a leghátrányosabb helyzetben lévőket, a pályázati kiírás legfőbb célcsoportját nem érik el.

Olyan 18 és 21 év közötti fiatalokat várnak, akiknek már van középiskolai végzettségük, de nincs munkaviszonyuk, nem járnak felsőoktatási intézménybe, és gondolkodnak azon, hogyan töltsék el az előttük álló egy évet. A program kifejezetten a vidéki Magyarországra, a konvergencia régiókra koncentrál.

Az önkéntességet vállalók kipróbálhatják magukat az egészségügyben, a szociális és gyermekvédelemmel foglalkozó szervezeteknél, vagy akár a honvédelem területén. Szakmai képzést kapnak, és a programban részt vevő szervezeteknek biztosítaniuk kell számukra, hogy ingyenesen vegyenek részt nyelvtanfolyamon, illetve a jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamokon. Az önkéntes tevékenységet heti 20 órában kell majd végezni, minimum fél évig, maximum egy évig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.