2018. október 23., kedd

A LÁTHATATLAN KATONÁK SZIGETE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Gábor
2018.10.23.


Folytatódnak Gábor balti-tengeri kalandjai, ezúttal hajóroncsokkal és nem szokványos világítótornyok árnyékában, miközben eljutunk a láthatatlan katonák szigetére is. (Aki az első két részt nem olvasta volna, az itt és itt megteheti.)

"Rögtön át is aludtuk az első szigetet...

Mivel az első nap elég viharosra sikeredett - mind az időjárást, mind az ismerkedést illetően - az idő nagy részét főleg vízszintesen töltöttük a priccseinken, nagyokat kussolva.

Illetve ebben a kontextusban ez is hülyén hangzik - inkább úgy mondom, hogy „nem állva kellett lennünk”.

A hajó frankón métereseket dob rajtad, a horizonthoz próbálod magadat igazítani, és ha az ablakból, vagy a fedélzetről érzékeled mindezt, akkor nagyjából fél óra után belehülyülsz, ezért a legjobb csak himbálózni a fadekliden, lehetőség szerint aludni is. Két hányás közt azért néha az is összejön.

Egy idő után ráadásul annyira belejössz, hogy egyre mélyebb álomba ringat a hullám, és mindez azzal végződik, hogy teljesen elveszíted az időérzékedet. A telefonod nem működik, hálózat nuku, szórakozási lehetőség úgyszintén.

Egyszer csak arra ébredsz, hogy „minden nyugodt” és már „világos van” - nosza, egyből ki a fedélzetre, és az evéstől kezdve a vécézésen át az izgalmak átélésig egyből mindenbe belekapnál.

A kapitány viszont így fogad:

- Na kérem, az éjjel és reggel akkora vihar volt, hogy az első szigeten sajnos nem tudtunk kikötni. Szeszkáron nincs móló, a parttól úgy száz méterre tudtunk volna horgonyt vetni, onnan gumicsónakkal ki, ámde ez a mutatvány az életetekbe került volna, ezért inkább hagytuk az egészet, hagytunk titeket aludni.

Eztán mély csend következik.

- Nodebazdmeg!! - gondoljuk magunkban ekkor jópáran - És mi lett volna, ha legalább a hatás kedvéért a helyzet értékelésénél felébresztenek minket, netán együtt hozzuk meg ezt a fájó döntést nagy hümmögések és fejvakarások közepette? - folytatjuk elméletben a gondolatmenetet.

Szinte rá van írva az emberek arcára mindez, látom, de senki nem meri ugyanakkor ebbe az irányba vinni a beszélgetést, hanem csak egy-egy halk „hja, sajnos ez van” típusú vélemény-nyilvánítás hangzik el.

- OK - mondom én ekkor -, de miért nem kötünk ki most? Hisz teljesen nyugis a tenger, és itt van előttünk a sziget!

- Azért - válaszolja a kapitány -, mert pont szemben vagyunk a szigettel, és pont nem így kéne lennünk, innen lehetetlen megközelíteni, meg kellene kerülni az egészet, ráadásul ugye a mozgásunk sem bír egyenes lenni, azért ha így döntenénk, akkor egyrészt megint nem tudom garantálni, hogy a jó idő még kitart odáig és ki tudtok szállni, másrészt emiatt lekésnétek a következő szigetet, egyszóval duplarizikós a történet.

- Jó, de a következő szigeten legalább ki tudunk kötni? - kérdem.

- Igen, a Mosshnij szigeten van móló, és oda bármilyen idő esetén ki tudunk kötni.

Na ezzel legalább valamennyien megbékélünk. A reggeli - zabkása és vajas kenyér - nagyon finommá kerekedik ezután, és 24 órás hajókázás után végre meg is marad bennünk. Halleluja. Egyelőre nem csináltunk mást, csak hintáztunk és ettünk egyet..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.