2018. október 4., csütörtök

A MAGYAR GYEREKEK ÖTÖDE BÁNTALMAZOTT MÁR EGY MÁSIK GYEREKET A NETEN

QUBIT
Szerző: RÁCZ JOHANNA
2018.10.04.


A XII. kerület gondolt egyet, és az államról leválva saját hatáskörben oktatni kezdte a kerület iskoláiba járó tinédzsereket a tudatosabb internetezésre. Az edukációs program hatásait, valamint az internetezési szokásokat kutatásokkal mérték, és az adatokat összevetették az országos reprezentatív mintán végzett hasonló felmérések eredményeivel. Sok minden kiderült: például hogy az ország leggazdagabb környékén tízből három óvodásnak van már saját mobil eszköze; hogy a kamaszok még mindig a szüleikben bíznak a legjobban, bár erősen jönnek fel a vloggerek; hogy a neten elszenvedett zaklatás, bántalmazás – akárcsak a felkavaró vizuális élmények – sokáig a gyerekekkel maradnak.

Tudjuk, hogy az internethasználat a tinédzserek körében milyen méreteket ölt Magyarországon is, és hogy a folyamatos nethasználat micsoda személyiségformáló erővel hat rájuk, arról Jeane M. Twenge amerikai pszichológus kutatásai óta vannak fogalmaink. Arról is írtunk már, milyen eszközei lehetnek egy szülőnek, ha szeretné biztonságosabb hellyé tenni gyermeke számára az internetet. Hogy miféle kockázatoknak vannak kitéve a virtuális térben létező gyerekek, korábban így összegeztük:
- adathalászat,

- cyberbullying,

- digitális lábnyom (személyes adatok kockáztatása),

- függés,

- identitáslopás,

- internetes zaklatás,

- nem kívánt/felnőtt tartalmak,

- malware (kártékony szoftverek),

- hoax (online átverések).

A XII. kerületben a gyerekeket, a szülőket és a pedagógusokat is más-más módszerrel oktatták a net biztonságos használatára. A program bevezetése környékén, 2016-ban, majd a harmadik évben, 2018 júniusában is felmérést végeztek a kerület kilenc iskolájában (ezer 12-18 év közötti diák megkérdezésével), hogy lássák, hogyan változtak az internethasználati szokások, illetve ellenőrizzék, jó úton járnak-e. Erről Pokorni Zoltán, a kerület fideszes polgármestere beszélt kedden az MTA dísztermében, ahol az Internet hatása a gyermekekre és fiatalokra című konferenciát rendezték a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.