2018. október 22., hétfő

A SZÉTCSÚSZÁS ÉVEI

MAGYAR NARANCS ONLINE 
- MATERIA MEDICA
Szerző: KINCSES GYULA
2018.10.20.


Hogyan jutottunk el a patkány évétől a szétcsúszásig, avagy mit köszönhetünk a mindenkori egészségügyi vezetésnek, a tízparancsolatnak vagy az orvosi kamarának? Gyorselemzés és lesújtó állapotok az egészségügyben.

Amikor bő egy éve elindult a magyarnarancs.hu-n a Materia Medica című egészségügyi blog, engem ért a megtiszteltetés, hogy megírhattam a blogfolyam első bejegyzését. Akkor azt írtam: „A legfontosabb szavunkká a hiány vált, és a legégetőbb hiány ma az egészségügy belső morális tartása, rendje, hite, jövőképe.”

Eltelt egy év, és a helyzet semmit nem javult. Sőt. Azóta csak nőtt a morális szétcsúszás, amit a vezetés szétesése csak fokoz. Májusban volt egy esély, hiszen az ágazat által nagyon nem kedvelt, és az egészségügyet prioritásként nem kezelő lelkész minisztert a legnagyobb társadalmi kárt okozó népbetegség, a daganatos betegségek kezelésének legnagyobb tudora váltotta. Ráadásul az onkológia a leginkább protokollszerűen működő szakma, és (elvben) a betegutak is itt a legszabályozottabbak, tehát nem volt megalapozatlan a remény, hogy Kásler Miklós, ha reformot nem is, de legalább rendet, szabályozottságot, esetleg némi transzparenciát hoz az egészségügybe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.