2018. október 12., péntek

A TRUMP-KORMÁNY PRÓBÁLT JÓBAN LENNI ORBÁNÉKKAL, DE A MAGYAROK TÉTLENSÉGE MIATT FOGYÓBAN A TÜRELEM

444
Szerző: erdelyip
2018.10.12.


- Tavasz óta az amerikai kormány több látványos gesztust is tett a magyar felé, és az Obama-korszak emberjogi dörgedelmeit barátságos nyilatkozatok váltották fel.

- A júliusban érkezett új nagykövet nyilvánvalóvá tette, hogy őt leginkább az érdekli, hogy a CEU maradhasson Budapesten. Szeptember elején még úgy érezte, hogy Orbán Viktor ezt az óhaját méltányolja.

- Azóta a magyar kormány semmit sem tett a CEU maradása érdekében, és az egyetem már arra készül, hogy Bécsbe költözik.

- A másik fontos amerikai kérés teljesítése, az ukrán kormánnyal a feszültség csillapítása sem alakul.

- Fogyóban a washingtoni türelem, a viszony megint elromolhat.

Szeptember 10-én David Cornstein amerikai nagykövet és Orbán Viktor miniszterelnök két órán keresztül beszélgetett a Parlamentben. A magyar miniszterelnök kitüntetett figyelmét nem csak a találkozó szokatlanul hosszú ideje jelezte, hanem az is, hogy Orbán a késő esti időponttal alkalmazkodott ahhoz, hogy Cornstein aznap a zsidó újévet ünnepelte. Orbán még úgy is vállalta az este 10 körülig tartó megbeszélést, hogy másnap reggel már Strasbourgba utazott, hogy részt vegyen az Európai Parlamentben a Sargentini-jelentésről szóló vitán.

Cornstein elődjeihez képest teljesen új felfogást ígért a magyar - amerikai kapcsolatokban. Júliusi érkezése után rögtön azt hangoztatta, hogy ő nem fog ítélkezni, nyilvánosan pedig pláne nem kritizálja majd a magyar kormányt. Széles körben terjesztett programja úgy hangzott, hogy neki három dolgot kell csak elintéznie:

- a magyar kormány hagyja békén a CEU-t,

- ne akadályozza Ukrajna segítését a NATO-ban,

- és a magyarok vegyenek minél több gázt amerikai cégektől.

Ez az új hozzáállás nem a nagykövet egyszemélyi döntése volt. Az amerikai külügyminisztériumban tavaly év végén nevezték ki az európai ügyekért felelős új államtitkárt, Wess Mitchellt, aki idén látványos gesztusokat tett a magyar kormánynak. Lefújták például azt a 700 ezer dolláros (~200 millió forintos) pályázatot, amit a magyar vidéki sajtó függetlenségének erősítésére írt ki korábban az amerikai külügy, és aminek 2017-es kiírását a magyar kormány egyáltalán nem vette jó néven...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.