2018. október 30., kedd

AKI INTERNETEZIK, AZ FEJLŐDNI IS AKAR

IT CAFÉ
Szerző: IT café
2018.10.29.


Bár a digitális kompetenciák terén a felnőtt magyar internetezőknek van hová fejlődniük, viszont háromnegyedük számára kimondottan fontos a digitális képességeinek folyamatos fejlesztése.



Digitális jártasság: van hova fejlődnünk, de törekszünk is a változtatásra


Az Európai Bizottság 2018-as DESI (Digital Economy and Society Index) jelentése szerint (melyet szorosan kiegészít egy másik frissen megjelent jelentés is, mely az EU-s országok állapotát globális szinten veti össze a világ többi részével) Magyarország rendszeres internethasználat és digitális képességek terén elmarad az EU átlagától (bár szinte minden területen a középmezőny felső részében tartózkodunk - a szerk.).

Az adatok alapján 2017-ben a magyar lakosság 76 százaléka használta rendszeresen (hetente legalább egyszer) az internetet (az EU28 átlaga 81 százalék). Digitális kompetencia szempontjából a magyar lakosság 26 százaléka átlagon felüli, 24 százaléka átlagos, 27 százaléka pedig alacsony digitális kompetenciával rendelkezik. 23 százalék azok aránya, akik egyáltalán nem rendelkeznek digitális képességekkel.

De mi a helyzet a rendszeres internetezők körében? Ők vajon mennyire használják tudatosan és magabiztosan a netet és a digitális eszközöket?

Az eNET 2018 októberében végzett online kutatása második alkalommal vizsgálta a felnőtt magyar internetezők digitális képességeit. A kutatás során (a korábbi, 2015. júniusi kutatással megegyezően) a netezők hat-hat kulcstevékenység közül választhatták ki, hogy melyeket végezték már valaha eszköztől függetlenül az interneten; asztali számítógépen vagy laptopon; illetve okostelefonon vagy tableten. Az 1-2 megjelölt tevékenység alacsony, a 3-4 közepes, az 5-6 tevékenység pedig magas digitális kompetenciának felel meg. Minél több tevékenységet jelölt meg tehát valaki, annál inkább tekinthető hozzáértő felhasználónak. Internetezés terén a netezőknek 2015-höz hasonlóan továbbra sincs okuk szégyenkezni: jelenleg 41 százalékuk kompetenciaszintje tekinthető magasnak, szintén 41 százalékuké közepesnek, és csupán 18 százalékuké alacsony szintűnek...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.