2018. október 23., kedd

ALATTOMOS GYILKOS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.10.23.


...A tél sunyi gyilkos. Megöl mindent, ami nem tud ellene védekezni. A gyengéket öli meg. Növényt, állatot, embert.

A fák készülnek a télre. Lehullajtják a leveleiket, a nedvek keringése lassan szinte teljesen leáll. Nem vesznek fel táplálékot, nem lélegeznek. Tetszhalottak. Így talán túlélik. Az ember erre nem képes. Nem tudja lelassítani a szívverését, a vér keringését az erekben. Nem tud élelem nélkül életben maradni és nem tud meleg nélkül létezni. Az ember meghal, ha nincs étel, meghal, ha nem tud fűteni. Meghal és egy szám lesz a statisztikában. Valahol a világszínvonalú magyar egészségügy egyik bugyrában betolják egy rekeszbe, ahol a NER károsultjait gyűjtik. Akiknek nem jutott sem kapanyél, sem CSOK, sem családi adókedvezmény, sem rezsicsökkentés.

Azt mondják, kell a tél. Elpusztítja a kártevőket. Franc tudja. Én ezt nem tapasztalom. Tavasszal éppen annyi levéltetű, poloska és más undokság kerül elő, mint amennyi előtte volt. Vannak olyan országok, ahol soha nincs tél, mégsem falták fel a kártevők.

Utálom a hideget, utálom a sötétet, utálom a bezártságot. De én legalább fel tudom kapcsolni a lámpát, mert van áram, tudok fűteni, mert nem zárták el a gázt, be tudok feküdni egy kádnyi forró vízbe, mert van víz, van meleg pulóverem és meleg cipőm, teli tudom rakni a kamrát és a fagyasztót étellel, hogy akkor se legyen baj, ha járhatatlanok az utak.

De mi van azokkal, akik egyik napról a másikra élnek? Akiknek átfúj az ócska kabátjukon a jeges szél, beázik a cipőjük, nincs fűtés és nincs áram, üres a kamra. Már ha van kamra, mert a kapualjban, bokor tövében, lakatlan romokban nincsen kamra, sem fürdőszoba, sem forró tea, sem semmi. Mi van azokkal, akik nem tudnak védekezni, nincs hová húzódni a dermesztő hideg elől, a sötét elől? Ők hogy élik túl?

Utálom a telet. De legalább tudom, hogy még hány hetet kell kibírni és aztán ismét kinyithatom az ajtót-ablakot, a fák ismét lombot bontanak, meleg lesz és jó illatokat hurcol a langyos szél, lesz madárdal és csillagfényes esték. Mindez ismét lesz, mert a fák túlélik a telet. Csak mi, emberek is éljük túl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.