2018. október 9., kedd

BARTUS LÁSZLÓ: MADARAT TOLLÁRÓL, ORBÁNT ERDOGÁNRÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.10.08.


Kevés találóbb magyar közmondást ismerünk. Madarat tolláról, embert barátjáról. Valóban a tollazat a legbiztosabb azonosítási pont madarak esetében, ahogy a közmondás az ember legbiztosabb azonosítási pontjának azt tartja, kivel barátkozik.

Mindent elmond egy emberről az, kivel barátkozik. Megmutatja az értékrendjét, az ízlését, a preferenciáit. Arról szól, hogy mit szeret, mi tetszik neki, milyen szeretne maga is lenni. Orbán barátságai mindent elmondanak róla, a rendszeréről és a szándékairól.

Magyarország diktátora (hivatalos elnevezése szerint: miniszterelnöke) a világ diktátoraival érzi jól magát, velük ért egyet, egy húron pendül velük, velük barátkozik. Demokratákkal, az emberi jogokat, az emberi méltóságot, és a törvényességet tisztelőkkel nem barátkozik.

Magyarországon olyan észrevétlenül tette szitokszóvá a legnemesebb érzéseket, értékeket, az emberi élet legfontosabb kincseit, mintha csak a heti lottószámok változtak volna. Ezt az emberi élettől elszakítani olyan, mint az ember életét elvenni.

Akitől el lehet venni az emberi méltóságát, attól el lehet venni a szabadságát, az életét is. A gyilkosok először az ember vele született méltóságát veszik el, ennek alapján a jogaikat semmisítik meg, végül a méltóságától és jogaitól megfosztott embert bebörtönzik, megölik.

Orbán olyan emberekkel barátkozik, akik ezt teszik. Ez azt jelenti, hogy ezzel ért egyet, ezt szereti, maga is ilyen ember. Orbán még a magyar jogrenddel is szemben áll. Ez kimondja, hogy jogellenes minden olyan magatartás, amely nem tartja tiszteletben, sérti az emberi és személyiségi jogokat.

Az Alkotmánybíróság érvényben levő határozata szerint az emberi méltóság az élethez való joggal összefüggésben, azzal egységet képezve korlátozhatatlan. Az emberi méltóság az emberi élettel azonos szintű jog. A szabadságjogok korlátozása emberiség elleni bűntett.

Az emberi méltóság elvétele az élet kioltásával egyenértékű, megsértése a gyilkossághoz hasonló, mert megölik az ember legbensőbb magját, ami a fizikai életnél is értékesebb. Az emberi élet értelme az emberi méltóság elvesztésével elveszíti lényegét és tartalmát.

Azt nem kell magyarázni, hogy börtönbe zárni embereket a más véleményük miatt, emberi jogait bárkinek kétségbe vonni, korlátozni, aljasság és terror. Orbán barátai ezt teszik, és ő maga ugyanolyan rendszert épít, amely erre épül.

Orbán egyelőre nem szorul arra, hogy fizikai erőszakot alkalmazzon, mert adminisztratív és közvetett intézkedésekkel ugyanazt eléri. Mindenki tudja, hogy az intézkedés valójában mit jelent és mire irányul, szinte alig leplezett. De formálisan mégis törvényesnek látszik. Nem lesz mindig így.

Orbán azonosul azokkal, akik politikai ellenfeleiket, kritikusaikat, bátor úságírókat börtönbe zárnak, meggyilkolnak. Úgy hullanak a tényfeltáró újságírók az ablakokból, mint nyáron a szilva. Neki ezek az emberek a barátai, őket állítja példaképül, velük vet szerelmes és édes pillantásokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése