2018. október 24., szerda

ESZÜK ÁGÁBAN SINCS CSÖKKENTENI A SZEGÉNYEK ADÓJÁT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BONTA MIKLÓS
2018.10.24.


Adóemelést nem tervez jövőre a kormány, igaz, hogy a 27 százalékos áfakulcs 25 százalékra történő mérséklését sem, pedig az Európai Parlament azt javasolta.

Miként az elmúlt esztendőkben minden alkalommal a kormány idén is "megörvendeztette" a gazdaság szereplőit - a tavaszi után - egy újabb, második idei adócsomag parlamenti beterjesztésével. Szakértők szerint semmi szükség sincs arra, hogy ez így történjen, de az Orbán-kormány a kiszámíthatóságra hivatkozva mindig már az Országgyűlés nyári szünetet előtt elfogadja a következő évi költségvetést, amit egy adótörvénnyel is alátámaszt, a maradék pedig marad őszre, megnehezítve az adózók jogkövetését, és természetesen az adótanácsadók dolgát is. Az azonban tény, hogy adóemelés nem lelhető fel a törvényjavaslatban, igaz hogy a központosított adóelvonás mértékének érdemleges mérséklését sem. 

A parlament előtt fekvő jogszabálytervezet nagy részt egy számos korábbi törvényt módosító salátatörvény, amelybe mindent belezsúfoltak, amit módosításra érettnek tartott a kormány, ami nem zárja ki azt, hogy idén pótlólagosan még újabb módosítások jöjjenek. Ami kétségtelenül pozitívum, hogy bár a Fidesz-kormány folyamatosan harcban áll Brüsszellel, de ennek ellenére az Európai Unió közös jogalkotásából származó kötelezettségeket zokszó nélkül törvénybe iktatják. 

Nagy meglepetést a most benyújtott törvényjavaslat nem tartalmaz. Jövőre ötezer forinttal nő a kétgyermekes családok adókedvezményes. Bár az alapvető élelmiszerek egy részének kedvezményes, öt százalékos áfakulcs alá történő besorolása nem tudta megakadályozni, hogy ezeknek a termékeknek a fogyasztói ára ne emelkedjen. Ennek ellenére helyes, hogy ez a sor 2019-ben az UHT és az ESL tejjel is folytatódik. (A 2019-es költségvetés parlamenti benyújtása előtt éppen a Népszava kérdésére szólt ennek lehetőségéről először Varga Mihály pénzügyminiszter.) A családi adókedvezmény növelése és az áfa-csökkentések összességében 40 milliárd forintot hagynak az érintetteknél...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.