2018. október 25., csütörtök

FELSŐRÉCSEY-RÉCSEY PIXI

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2018.10.19.


Áll a kormányfő a mikrofon előtt, és arról beszél, hogy – idézem – Magyarország jövője „a gyermekeinkben nő, a mi víziónk bennük és általuk válik valósággá. Építhetünk mi toronyórát láncostul, ha nincs gyerek. Ha elfogyunk, akkor a toronyóránk nem a magyar időt fogja mutatni.” Egy felcsúti konferenciaközpontot ad át éppen. Lassan tíz éve már, hogy második kormányának beiktatásakor szintén állt a szószéken, és hitet tett a korrupció megszüntetése mellett, különösképpen az offshore-lovagok közéletből történő eltávolítása, a szabad és átlátható piaci verseny mellett, és hogy örökre kiűzi a közéletből a családi és baráti összefonódásokat. Mi történt az ezt követő lassan tíz évben?

Ami az offshore-lovagok kiiktatását illetti, minőségi romlás következett be: míg korábban magánvagyonokat helyeztek el offshore-cégekben, mára ez a folyamat állami szintre emelkedett, az állami alapítású letelepedésikötvény-ügyletből származó vagyonok jelentős része ilyen cégekbe került. Ami a családi és baráti összefonódásokat illeti, azok kiiktatása nem egyszerűen elmaradt, ellenkezőleg, soha annyira kiterjedt és mély nem volt, mint amilyen az éppen szószéken álló miniszterelnök áldásos és hatékony tevékenysége során két ciklusa idején megszilárdult. Ez egyben biztos választ ad arra is, hogyan alakult a tiszta versenyhelyzet és a piaci viszonyok rendezettsége, jogi és pénzügyi átláthatósága: rosszul alakult. Az országban energikus államosítás folyik, az önállóságra, tettrekészségre és vállalkozói bátorságra épülő polgári életforma helyett tombol a pályázati pénzből gazdagodó kliensarisztokrácia. A szocializmusnak és a dzsentrivilágnak a keveréke, Felsőrécsey-Récsey Pixi és Rogán Antal politikai mutánsa, a posztszocialista dzsentrivilág.

Ami a korrupciót illeti, az európai középmezőnyből visszacsúsztunk Európa utolsói közé, mára Magyarország az unió egyik legkorruptabb országa lett, és a korrupció rendszerszintűvé vált. Ezt azt jelenti, hogy a korrupt döntések a jogszabályokban jelennek meg, vagy azokat a jogszabályok kifejezetten lehetővé teszik. Mivel a hatalom legalizálja a korrupciót, a korrupt tartalmú tranzakciók formálisan megfelelnek a jogi előírásoknak. Tíz éve a jogtiszteletről mint ideáról beszélt a kormányfő, de a két ciklus alatt más sem született, mint személyekre és személyes érdekekre szóló szabályok halmaza lex Borkaitól lex Szapáriig bezárólag, a teljes fölsorolás megterhelné a lapfelületet. Nemzetközi kapcsolatainkban folyamatos a kormányzati jogsértés, a jogtisztelet fontosságát tíz éve fölpanaszló kormányfő pártját most uniós pártcsaládjának jelentős része a közösségi szabályokkal szembeni törvényhozás miatt ki akarja zárni. Ezért aztán furcsán szólnak szájából az olyan szavak, mint hogy „mi (a kormány) inkább az utánpótlás-neveléssel foglalkozunk”. Az utánpótlást tehát első számú nemzeti ügynek tartja, és szavai szerint így függenek össze a nagy dolgok, Európa és Magyarország jövője „a mi kis akadémiánk életével”...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.